Gyöngyfa

(növ.), l. Madárlép.

Gyöngy-folyó

l. Pearl-river.

Gyöngygyapár

(növ.), l. Gyapár.

Gyöngyhagyma

v. kigyóhagyma (növ.), a foghagyma (l.o.) fajtája vagy testvérfaja (Allium Ophioscordon Don), kerektojásdad vagy csaknem gömbölyded, a foghagymáénál vastagabb és kurtább, gyöngynemü fiókhagymával. Szára 0,3-0,6 m. magas, a virágzata alatt rendesen gyürü módjára csavarodik. Virága sárgapirosas. Ennek a terméke a Gy. v. rokambola (rozshagyma). Csak hagymasarjakról lehet szaporítani. Szeptemberben ültetik, tavaszkor kihajt és Szt. Iván napja körül apró fehér sima hagymája van.

Gyöngyhalász

l. Avicula.

Gyöngyház

a kagylók héjának, valamint néhány tengeri csiga héjának, valamint néhány tengeri csiga héjának belső rétege. Fő ismertető jele a szinjátszás, amit azonban nem a festékszinek keverődése, hanem a héj szöveti szerkezete s illetőleg az ezzel kapcsolatos fénytörés eredményez. A Gy. réteg finom lemezekből áll, de ezek nem párhuzamosak a kagylók fölületével, s nem is egészek, hanem csak ki darabkák. Állományuk kevés szerves anyaggal kevert szénsavas mész. a gyöngyházat rendesen a gyöngyhalászat alkalmával gyüjtik s különösen a Persiai-öbölben, a Vörös-tengerben, a Zulu-szigeteknél, Borneo és a Philipini-szigetek között, továbbá a Panamai-öbölben; a legjobb minőségüek a manzanillaiak, makasszáriak és a Déli-tengeriek s ezeket fehérek és feketék csoportjába osztják; de a folyami gyöngykagyló is szép Gy.-at szolgáltat. A Nautilus pompilius-nak, Haliotis iris-nek és Turboolearius-nak héjait is használják Gy. előállítására. A kikészítésnél eltávolítják a külső rétegeket s a megmaradott részt kicsiszolják, aztán igen különbözőképen dolgozzák fel, késnyeleknek, tárcák stb-nek alkalmazzák. Mesterségesen is előállítható gelatinból és gyöngyszeszből. Angliába évenként 1500-2000 tonna, Franciaországba 1400000 kg. Gy.-at hoznak be.

Gyöngyházpapir

a szinezett papirosok egyik faja, melynek készítésmódja a következő: A papirost gyöngyszinü (szürke) alappal látják el s erősen fényesítik, azután pedig bevonják (ecsettel) oly keverékkel, amely összeőrölt keszegpikkelyből és ammoniakból áll, s végre ismételt fényesítésnek vetik alá.

Gyöngyhim

(növ., lauonurus L., oroszlánfark, Cardiaca Moench, szárfű), ajakos kóró, 9 fajjal Ázsia és Európa mérsékelt vidékein. kehelyfoga szétnyiló, szurós, szirmának felső alakja ép, az alsó hárommetszetü. Szirma csövében szőrkoszoru van. Himgömbjén nagyítóval szép apró gyöngyök látszanak. Faja egész Európában és Közép-Ázsiában elterjedt. Hazánkban csak egy, a L. Cardiaca L. (sziverősítőfű) terem. 0,3 - 1 méter magas. Alsó levele tenyeresen öt hasábu és mélyen fürészelt, a felső háromkaréju v. hasítéktalan. Virága apró, halavány rózsaszin. Sövény mellett, romos helyen, ut mellett terem. Kellemetlen szagu. Azelőtt kivált a gyermek szivdobogása és gyomormosás ellen használták. V. ö. Tompa Mihály, Virágregék.

Gyöngyike

(növ., Muscari Tourn., Botryanthus Kunth, Leopoldia Parl., Comus Salisb.), a liliomfélék virága, 40 fajjal a mediterrán és szomszéd vidéken (hazánkban 6 faj). levele keskeny, szálas, virága a virágszál tetején sürü fürtbe csoportosodik, az alsóbb termékeny, bögrealaku v. hengerded, hatfogu, pároséltü, gyakran sötétkék, a legfelsők meddők, gyakran világosabb lilaszinüek s minthogy belőlük gyümölcs nem lesz, az alsóbb virágokból keletkező gyümölcsfürt csonkított, mintha a tetejét leszakították volna, mert a meddő virágok elvirágzás után tönkremennek. Gyümölcse 3-rekeszü tok.

[ÁBRA] Gyöngyike.

Fajai nálunk közönségesebb mezei füvek; ugyanezek Németországban kertben is diszlenek. Ilyen a M. botryoides L. (eperjácint,), sötétkék, némelykor fehér, husszinü vagy piros virágokkal, a M. racemosum L., hosszabb és keskenyebb hátragörbülő levelekkel, a M. comosum L. (üstökös-Gy., l. az ábrát; mezei jácint, kék kigyóhagyma), az előbbieknél sokkal magasabb termetü, legfelső virágai szép ametisztszinüek. gyakran az egész virágzata üszögösödött. Kerti alakja a M. monstruosum Mill. Ennek az egész virágzata fonalnemü göndör pikkelyekből alakul, s együttvéve lial- v. ametisztszinü tollbokrétát ábrázol. Virágzatát súlya miatt karóhoz kell kötni. V. ö. Pézsmabimbó.

Gyöngyjácint

(növ., csilla Diószegiéknél, Scilla L.), liliomféle virág, 80 fajjal az óvilág hegyes részein, Laza, kék v. fehér fürtösvirágzatu, kedves növények.


Kezdőlap

˙