Gyujtógömb

v. gyujtó golyó, két vasabroncsból alkotott gömb, melyet gyujtóanyagokkal megtöltenek, erős vászonnal bevonnak, kenderszalagokkal körülfonnak és azután hig szurokba mártanak. A Gy.-eket csekély lőportöltéssel mozsarakból hajítják felgyujtandó tárgyakra, hajókra stb.

Gyujtóhajó

(ném. Brander; ol. brulotto ang. fire-ship), hajózási célokra többé már nem használható régi hajó vagy más vizi jármü, mely könnyen égő, gyulékony anyagszerekkel megrakva és meggyujtva, régi időkben tengeri ütközetek alkalmával a szél felőli oldalról az ellenséges hajókra bocsáttatott, hogy azokat szintén meggyujtsa. Bizonyos hirnévre tettek szert Gianibellinek 1585. Antwerpen ostrománál a spanyolok ellen használt Gy.-i, melyek a Schelde folyamot elzáró hid ellen működtek sikerrel. E század elején Miaulis görög szabadsághősnek és tengernagynak sikerült két izben a török flottát Gy.-kal megsemmisíteni. Hasonlóképen használták a Gy.-kat Gochrane és Exmouth lordok Algeria bombáztatásánál.

Gyujtóingek

l. Gyujtó ponyvák.

Gyujtókészülék

a katonaságnál töltények lőporának vagy lövedékek robbantó anyagainak meggyujtására szolgáló készülék. A töltények lőporának meggyujtására szolgálnak puskáknál a töltényhüvely aljába helyezett gyujtóelegyek s a gyutacsok, ágyuknál és mozsaraknál pedig a gyujtó dugók (l.o.). Az ürlövedékek és srapnellek robbantó töltésének meggyujtására háromféle Gy.-et használnak: olyant, amely a lövedék megindításakor keletkezett lökem által gyujtatik meg s amely előre meghatározott számu másodperc alatt ég le a robbanó anyagig: vannak továbbá oly Gy.-ek is, amelyek a löveg falai és a lövedék közötti ürön átcsapó lőporlángok által gyujtatnak meg s gyujtócsatornájuk hosszának tetszésszerinti módosítása szerint több v. kevesebb másodperc mulva gyujtják meg a robbanó anyagot; más Gy.-ek kemény tárgyhoz való ütődés következtében gyujtatnak meg gyutacs segítségével, és végre vannak oly Gy.-ek is, amelyeknél a lövedéknek hirtelen megállításakor két üveg tartány törik össze s ezek tartalma egymással érintkezésbe jövén, lángot vet.

Gyujtólövedék

A lőfegyverek feltalálása előtti időkben gyujtó nyilakat és gyujtó anyagokkal megtöltött kosarakat, edényeket, stb. hajítottak az ellenséges erődítésekre, hajókra vagy táborokba. A XVII. sz. óta a vasból készített tömör golyókat az ágyuk közelében hevenyészett tüzhelyeken izzóvá tették s rövid ágyuból vagy mozsárból lőtték vagy hajították oda, ahol valamit fel akartak gyujtani. Jelenleg oldalaikon lánglyukakkal ellátott s gyujtóeleggyel (l.o.) megtöltött ürlövedékeket használnak. L. Lövedék.

Gyujtómérgezés

l. Foszfor.

Gyujtónyil

(lat. malleolus), a lövőfegyverek alkalmazása előtt alkalmazott oly nyil, amelyre vagy gyujtóanyagba mártott csepüt erősítettek meg (l. Falarika), vagy pedig csövet képező nyelüket töltötték meg gyujtóanyaggal, amelynek lángja a cső oldalán levő lyukakból tört ki. A Gy.-at meggyujtva vagy nyilazó ijjal, vagy hajító géppel lőtték az ellenség várába, városába vagy táborába, v. néha lovassága v. hadi elefántjai közé.

Gyujtópalackok

a hajóharcokban ezelőtt - különösen a törökök által a Dunán is - használt gyujtóanyagokkal megtöltött s gyujtókanóccal ellátott nagy palackok, melyeket az ellenséges hajókra hajítottak.

Gyujtópont

(focus), az optikában az a pont, melyben egy lencsére v. gömbtükörre annak főtengelyével párhuzamosan eső sugarak a törés, illetőleg visszaverődés után vagy maguk találkoznak v. legalább visszafelé való meghosszabbításaik.

[ÁBRA] 1. ábra.

[ÁBRA] 2. ábra.

Gyüjtő lencsénél (gyujtóüveg, l. 1. ábra) és vájt tükörnél (gyujtótükör, l.2. ábra) maguk a sugarak találkoznak a Gy.-ban, jobban mondva annak egy igen kis környezetében, szóró lencsénél és domboru tükörnél ellenben a sugaraknak visszafelé való meghosszabbításai. Ha egy gyujtóüveget v. gyujtó-tükröt ugy tartanak a Nap felé, hogy a sugarak a főtengellyel párhuzamosan essenek be, akkor a Gy.-ban találkozó megtört, illetőleg visszavert hősugarak ott oly hőséget képesek kifejteni, hogy gyulékony tárgyakat meggyujtanak. Innen a Gy. neve. A geometriában egy pontot akkor hivunk egy sikgörbe Gy.-jának, ha az illető pontból a végtelenben levő körpontokhoz huzott egyenesek a görbét érintik. Ellipszis, hiperbola és parabola Gy.-jait illetőleg, l. Kúpszeletek.

Gyujtóponyvák

(franc. chemisesa feu), a hajó harcokban azelőtt az ellenséges hajók meggyujtására használt, gyulékony és nehezen oltható gyujtóanyagba mártott vitorlavásznak.


Kezdőlap

˙