Hadcsoport

Hadműködések alatt az ugyanazon egy hadi uton (mellékutai felhasználásával) haladó seregrészek egy hadcsoportot képeznek.

Haddington

(ejtsd: heddingtn), 1. East Lothian, tengermelléki grófság Skóciában, a Firth of Forth, az Északi-tenger, Edinburg és Berwick között, 725 km2 területtel, (1891) 37485 (1 km2-re 51) lak. Felülete halmos; a Lammermuir Hills, amelyeknek legmagasabb csúcsa legfölebb 520 m., takarják egész déli részét. Közepén átfolyik a Tyne. Földje nagyon jól van megművelve; 64 % szántóföld; a halmos része legelőkül szolgál. Tranentnél régóta művelt szénbányák vannak. A partokon virágzó a halászat. Az ipar jelentéktelen. Fővárosa H. - 2. H., az ugyanily nevü skót grófság székhelye, 29 km.-nyire Edinburgtől, a Tyne balpartján, (1891) 3770 lak., nagy buza- és gyapju-kereskedéssel: Lucerna Landoniaenek nevezett templommal. Gifford városán kivül H. tartja magát Knox szülővárosának.

Hadds

(arab), a mohammedánok azon vallásos kötelessége, hogy legalább is egyszer életükben Mekkába zarándokolnak és ott a vallásos szokástól megkövetelt ceremoniákban részt vesznek. E ceremoniák közül a legelőkelőbbek a Ka'ba (l.o.) körül végzett ünnepélyes processzió, a fekete kőnek (l. Hadsar) megcsókolása, a Khutba (l.o.) meghallgatása az Arafát hely mellett, az áldozati állatok leölése a Miná völgyben stb. E szertartásokat minden évben a Zú-l-hiddsa hónap tiz első napján végzik; minden napra el van rendelve az őt megillető szertartás. Amint a zarándokoló a szent terület határához ér, rendes ruházatából kivetkőzik és zarándok-ruhát (ihrám, l.o.) ölt magára, melyet az összes szertartások bevégezéseig használ. Aki a H. vallásos kötelességének eleget tett, a haddsi nevet viseli. A hanefita ritus szabadságot ad oly mohammedánoknak, kik a kötelességnek személyesen nem tehetnek eleget, hogy költségükön helyettes által végeztessék a H.-ot. Minden évben e vallásos kötelesség teljesítésére a mohammedán világ minden részéről nagy számu zarándokoló karavánok érkeznek a szentvárosba akár szárazföldi, akár tengeri uton. A legutóbbi időkben körülbelül 100000-et tettek az egybesereglett haddsik; ujabban a kolerajárványok egyik tényezőjének mondják az évenkinti összesereglést és az európai hatalmak vesztegzár és egyéb óvintézkedések által törekednek a hadds. közegészségügyi káros következményeinek elejét venni. A H. ceremóniák eredetét és történetét kutatta Snonek Hurgronje: Het Mekkaansche Feest (Lejda 1886). A XVII. sz. óta több európaiinak sikerült mohammedán képében a mekkai zarándoklásban részt venni; ezeknek munkáiban a szertartások leirása bőven található; az irodalomról v. ö. Goldziher, Mekkai utazások (Budapesti Szemle 1889. LVII. köt. 1-31. l.).

Hadegészségügy

l. Egészségügyi szolgálat.

Hadeland

D.-Norvégia vidéke a Randsfjord mellett, Kristiania kerületben, 1252 km2 területtel, 15000 lak., nagy erdőségekkel és jelentékeny fakereskedéssel.

Hadeln

járás Stade porosz kerületben 326 km2 területtel, (1890) 16652 lak., Otterndorf székhellyel. A lakosok azon kevesek közé tartoznak Németországban, akik legtovább, a legujabb időkig megtartották régi német községi szabadságukat.

Haden

(ejtsd: hédn) Seymour, angol festménykarcoló, szül. Londonban 1818 szept. 16. orvos volt s csak negyvenéves korában adta magát képek metszésére. Különösen tájképeket karcolt sikerrel. Nagy érdeme van az eredeti karcolás művészetének fellendítése körül Angliában. Kiadásai: About Etching (2 rész, London 1779; 3. kiad. 1881); The relative claims of Etching and Engraving to rank as fine arts (u.o. 1879). Irt egy a karcolás körébe vágó munkát is L'oeuvre grave de Rembrandt (Páris 1880) cimmel. A londoni festmény-karcolók társulatának elnöke.

Hadendoa

v. Bivarim, az arab iróktól gyakran említett bedja (l.o.) néptörzs származéka.

Haderő

Valamennyi az állam érdekeinek fegyverrel való megvédésére hivatott intézmények összege képezi az állam hadi erejét. Ausztria és Magyarország hadi erejének alkatrészei: a cs. és k. közös hadsereg, a cs. és k. hadi tengerészet, a cs. k. landwehr, a m. kir. honvédség és a népfelkelés.

Hadersdorf

falu Heitzing alsó-ausztriai kerületi kapitányságban, Bécs közelében, vasut mellett, (1890) 1749 lak. A szomszédságában fekvő Weidlingauval (777 lak.) együtt a Bécsi-erdőben egyike a leglátogatottabb nyári lakóhelyeknek. H.-ot Mária Terézia egykoron Laudonnak ajándékozta; a parkban van ő és neje eltemetve (szép kősarkophag, gyászoló harcossal). H. mellett volt a II. Ferdinándtól 1636. alapított kolostorban az egykori mariabrunni (falu 256 lak.) erdészakadémia kisérleti állomása.


Kezdőlap

˙