Hadersleben

az ugyanily nevü járás székhelye Slezvig porosz kerületben, a Keleti-tenger kanyargós, sekély ágavégében, vasut mellett, (1890) 8397 lak., vasöntővel, gépgyárral, 2 kocsi és 1 dohánygyárral; egy XIII. sz.-beli szép Mária-templommal. V. ö. Sach Ágost, Der Ursprung der Stadt H. (1892).

Hades

(gör., aides a. m. láthatatlan), az alvilág istene, l. Pluton.

Hadfegyelem

l. Fegyelmi eljárás.

Hadfél

l. Háboru.

Hadfenség

az állam legfőbb hatalma a hadi ügyek körül, igy a haderő kiállítása, szervezése, fölötte való rendelkezés, a hadüzenet és a háboru joga. Köztársaságokban a H. gyakorlása több alkotmányos szerv között oszlik meg: Svájcban az elnök és a kongresszus, Franciaországban pedig az 1848-iki alkotmány szerint az elnök rendelkezett a hadsereggel, de személyesen nem lehetett annak főparancsnoka; az 1875-iki alkotmány értelmében meg a hadüzenéshez a két kamara beleegyezése is szükséges. Monarkiákban a H. joga a fejedelmet illeti, de alkotmányos formákban és igy nálunk is, csak a törvények korlátai között és a felelős minisztériummal, ellenjegyzése mellett gyakorolható. L. még Felségjogok és Hadur.

Hadfenyíték

l. Fenyítő hatalom.

Hadfogadás

régente és némely államokban, mint p. Angolországban, még jelenleg is, a haderő állandóan fegyver alatt tartott csapatait önkéntesen beálló egyénekből képezik. ezen egyéneknek a csapatokhoz való fogadását nevezik H.-nak, l. Toborzás.

Hadfogadó kormány

régente katonai hivatal, mely a katonaságra törvényesen kényszerített vagy önkéntesen beállott ujoncokat bejegyezte, felruházta s ezredeikhez küldötte. Ilyen H. Magyarország minden megyéjében létezett.

Hadgyakorlat

A háboru alatt végrehajtandó működésnek a valósághoz lehető hasonló képet nyujtó gyakorlat, melynek rendeltetése az, hogy a vezérek, tisztek és legénység a terepviszonyoknak, a csapatok nagy létszámának, a parancsok és jelentések szállítására szükséges időközök által előidézett hátrányoknak tevékenységükre való befolyásával már béke idején megismerkedjenek: a H.-ok alkalmával különben néha még nagy hadi erőknek gyors összpontosítását és aránylag kis téren összegyüjtött embertömegnek és állatoknak fennakadás nélküli élelmeztetését is gyakorolják. A H.-ok annál hasznosabbak, mennél hivebb képei az ellenséggel szemben lefolyó eseményeknek; ezt tekintetbe véve, a H. ok az ujabb időben majdnem minden államban és mindig két, ellenfeleknek feltételezett seregrészek egymás elleni működését szinlelik.

Hadgyüjtés

régente a csapatoknak toborzása és szervezése. jelenleg H. alatt nagyobb seregrészeknek béke idején a hadműködések megkezdésére képes állapotban való összegyüjtését értik, amivel az állam politikai követelményének, a háboruval való fenyegetéssel nagyobb súlyt akar adni.


Kezdőlap

˙