Hadi röppentyük

oly röppentyük, melyeknek végére egy gránát van erősítve. A röppentyüt a hengeridom tok hátulsó nyilásán kitoluló s a levegő ellentállását legyőzni kénytelen lőporgázok hajtják addig előre, amig az összesajtolt lőporlisztből álló röppentyü-töltés el nem égett, azután a röppentyü pályája lefelé fordul s a gránát kemény tárgyra való felcsapásakor szétrobban. H. segélyével az angolok 1855-ben 60 fontos bombákat dobtak 1800 m. távolságból Szebasztopolba. A vontcsövü és a hátultöltő ágyuk használása óta H.-et többé nem használnak.

Hadi sarc

a hódító hadsereg hadvezére által a meghódított tartományra kivetett, készpénzzel fizetendő összeg, mely, a nemzetközi joggal foglalkozó jogtudósok szerint, csak akkora lehet, hogy azzal a hódító haderőnek a terményekben való szállításon és szállás- meg élelemadáson stb. kivül még szükségessé váló fentartási költségek teljesen fedeztessenek.

Hadi sebészet

v. tábori sebészet, a gyakorlati sebészettudománynak azon része, mely a háboruban ejtett sérülésekkel, tehát lőtt, szurt és vágott sebekkel és ezek gyógyításával, továbbá ilyen sebek lefolyását megzavaró tényezők tanulmányozásával foglalkozik.

Hadisten

l. Hadur.

Hadi szekerek

azon jármüvek, melyeket hajdan a városok, zárdák, községek az uralkodónak hadjáratok alkalmával rendelkezésre bocsátottak s melyek hadiszerek és élelmi cikkek szállítására szolgáltak; megkülönböztetendők az ókorban használt kaszás- és csatakocsiktól s a husziták és Mátyás királyunk által használt harcszerektől; l. Husziták.

Hadi szemle

valamely hadsereg egyes részeinek a hadur vagy más magasrangu tiszt által való megszemlélése.

Hadi szervezet

l. Hadrendzser.

Hadi szolgálat

régebben a. m.a tábori szolgálat, azaz tágabb értelemben a hadcsapatok tevékenysége háboruban, szükebb értelemben pedig a biztosítási és kémszemlei szolgálat az illető hadcsapatok mozdulatainak biztosítására és egymással folytonos összeköttetésben tatására.

Hadi szolgáltatások

azok, melyekkel az állampolgárok az adón felül a hadierő elszállásolására, élelmezésére stb. megterheltetnek; ilyenek p. katonáknak és lovaknak a polgároknál való beszállásoltatása és részben vagy egészben általok való élelmeztetése ingyen, vagy pedig oly csekély megtérítés mellett, hogy a polgár az okozott kellemetlenségekért és készkiadásokért nem lehet kárpótolva; ilyen továbbá a katonai fuvarozás stb.

Hadi tanács

1850-ig Ausztriában a legfőbb katonai hatóság, mely a hadviselést s általában az egész hadügyet intézte. Az udvari hadi tanács elnöke a fejedelem vagy ennek képviselője volt. Háboruban néha a vezérek a főbb tiszteket H.-ra hivják össze, hogy fontos elhatározások előtt alárendeltjeik nézeteit megtudják, vagy hogy azokat merész vállaltok végrehajtására lelkesítsék. Várparancsnokok bizonyos viszonyok között kötelesek a szabályzatok által kijelölt egyéneket haditanácskozásra összehivni.


Kezdőlap

˙