Hadmező

régente azon hely, vidék, tartomány, melyen az ellenséges felek hadat viseltek. Megfelel a mostan használt hadszinhely szónak.

Hadműködés

(Operation). A hadszinhelyen levő seregrészek meneteinek, ütközeteinek és csatáinak összessége képezi a hadszinhelyen levő hadierők H.-ét.

Hadműveleti alap

v. hadműveleti pénztár háboruban minden hadtest és önálló hadosztály-parancsnokságnál van, 1. Katonai pénztárak.

Hadnagy

1. legrégibb és legeredetibb értelemben a nemzetség feje, ki a nemzetség harcosait harcba is vezette; 2. több nemes család, vagy egész nemes helységek, közbirtokosságok által választott főnök, p. a nemesek hadnagya; 3. némely alföldi vidéken községi vagy megyei rendőr; 4. városokban rendőrségi tisztviselő, ki rangra nézve a kapitány után áll; 5. katonaságnál a tiszti rang legalsóbb foka. Régente hadvezért is jelentett.

Hadnép

régente a. m.a fegyverviselők csapata, sereg és egyáltalában katonaság.

Hadolt

l. Haholt.

Hadonászás

szabálytalan taglejtés; az állatnál az, midőn a járásnál mellső lábvégeit a térdtől kezdve kifelé hányja. Laza váll v. hibás alakulásu könyökizülettől származik, csunya s fárasztó.

Hadoszlop

több egymásután haladó, egy közös vezér alá rendelt seregrész egy H.-ot képez.

Hadosztály

A legkisebb önálló hadműködésekre képesített seregrész. vannak gyalog és lovassági H.-ok A gyalog H.-t képezik: 2 gyalogdandár-parancsnokság, 14-15 gyalog (vadász-) zászlóalj, 3-4 lovas-század, egy ütegosztály, egy vonatszázad, a törzscsapatok, egy vagy több utász-század, továbbá a hadosztály-lőszertelep, egy gyalog H. egészségügyi intézet, és két tábori élelmező oszlop. Egy-egy gyalog H. 11-15 ezer gyalogharcossal, 400-600 lovassal és 24 ágyuval vonul a hadszinhelyre, élelmezési létszáma mintegy 16000 ember és 2400 ló. A lovassági H. elvileg csak két fegyvernemből: lovasságból ás tüzérségből állíttatik össze és a lőszertelep kivételével, hasonló módon szereltetik fel a szüksége élelmezési és egészségügyi intézkedésekkel, mint a gyalogsági H. 24 lovas-század és egy lovagló ütegosztály képezik harcra hivatott részeit.

Hadosztály-parancsnok

egy altábornagy v. - kivételesen - egy vezérőrnagy; ő reá van bizva a csapatok katonai vezénylése és a gazdászat-kezelési szolgálat vezetése.


Kezdőlap

˙