Hogland

(finnül: Suursaari a. m. nagy sziget), gránit-, diorit- és porfirból álló sziget a Finn-öbölben, 150 km.-nyire Kornstadttól. Hossza 12, szélessége 3 km. Legmagasabb csúcsa a Launat-Karkio (160 m) és legérdekesebb hegye a Haukkavuori (a. m. Sólyomhegy). Lakói (közel 1000) Alsó- és Felső-Maika nevü helységekben laknak; hajókalauzok és halászok. E szigetről kapják Szt. Pétervár és más városok a kövezetet. 1788 jul. 17. Károly södermannlandi herceg svéd vezér legyőzte a Greigh vezérlete alatt álló oroszokat.

Hogolu

(Ruk, Truk), a Karolinákhoz tartozó szigetcsoport az é. sz. 7°-7°43' és a párisi k. h. 149°-149°40' közt. Csaknem háromszögalaku nagy laguna körül terülnek el. A legnagyobbak Tol, Udot, Tarik, Dufton, Moen és Quiros. Területük 132 km2, lakóik száma 5000. 1824. Duperrey fedezte föl.

Hógörgetegek

a havasi völgyekben a meredek hegyoldalakról alágördülő és szakadó nagy nagy hótömegek, melyek fákat, erdőket, házakat, egész helységeket ledöntenek és eltemetnek. A H.-nek kitett helyoldalakon álló erdők véderdők (l. o.) gyanánt kezelendők.

Hogshead

angol folyadékmérték, törvényesen 64 gallon, borra = 63 gallon = 286,24 lit., sörre 54 gallon = 245,35 lit.

Hog-sziget

(Pulo Bali, Szimalu), sziget Szumatra Ny-i partja közelében, 2092 km2 területtel és 8000 muzulmán maláji lakossal. A sziget közigazgatási szempontból Szumatrához, illetőleg Balihoz (l. o.) tartozik.

Hogue

La-, régi neve Hague-foknak. Lásd Hogue.

Hoguet

Károly, német festő, szül. Berlinben 1821., meghalt u. o. 1870. Berlinben Krause, Párisban Ciceri és Isabey tanítványa volt. 1848. visszatért Berlinbe. A francia mestereken kivül a nagy németalföldi festők hatása alatt állott. Nagyon termékeny és szellemes, de sokszor hanyag, elhamarkodó festő volt. 1859-től fogva 224 olajfestményt festett. Tengeri képein, parti és szárazföldi tájképein a figurális elem is nagy szerepet játszik. Képei közül Az utolsó malom a Montmartren, A wrack és egy Csöndélet a berlini nemzeti képtárban van.

Hógyapot

(Lanosa Fr.), fonálgomba; a Lanosa nivalis Fr. némely esztendőben és vidéken hóolvadás után hirtelen jelentkezik, a hó-maradékkal a rétet v. füves mezőt borítja, de mintegy 8 nap mulva a hóval együtt eltünik. Azt állítják, hogy a vetés kitelelése meg e gomba között biologiai összefüggés van, ha a vetésen, a hó alatt fejlődik. Fehér pókhálónemü miceliuma van, a spórájának halmaza pirosas.

Hóhányó gép

l. Hófuvás.

Hóharmat

l. Zuzmara.


Kezdőlap

˙