Holdruta

l. Holdfű.

Holdtáblák

az összes holdegyenlőtlenségek és ezekkel a Hold pontos helyének kiszámítását könnyitő számtáblázatok. Az elsőt szerkesztette a Newton-féle elmélet alapján Gregory (meghalt 1675.), majd Halley és különösen Euler (Theoria motus Lunea, Petrop. 1753), melyek azonban még tökéletlenek voltak. Mayer Tóbiás Tabulae motuum Soliis et Lunae (későbbi kiadás London 1770) az első hasznavehető, 1 ivpercnyi pontosságot adó H. (Ujabb kiadását Lalande és Hell Miksa is rendezte.) Csak Laplace-nak sikerült a holdelméletből minden empirizmust kizárni és tisztán a Newton-féle törvény elméleti alapjára állani. A Laplace-féle elméleten állanak Bürg és Burckhart táblái, melyek azonban még mindig 40 ivmásodpercig terjedhető hibákat hagynak. 1820. a párisi akadémia ismételten tüzött ki dijat a problema megfejtésére, melyet felerészben Carlini és Plana olasz csillagászok és báró Damoiseau francia analitikus nyert meg; ez utóbbi műve: Tables de la Lune, formées par la seule théorie de l'attraction (Páris 1828). E táblázatokat felülmulta még Hansen P. A. műve: Fundamenta nova in vestigationis orbitae verae, quam Luna perlustrat, melyek a Hansen-féle H. alapját teszik: Tables de la lune, construites d' aprrs le principe Newtonien de la gravité universalle s melyek Newcomb: Corrections to Hansen's Tables of the Moon-nal egyetemben még ma is a Holdra vonatkozó minden számítás alapját teszik.

Holdtölte

l. Hold.

Holdüveg

l. Táblaüveg.

Holdviola

vagy holdvirág (Lunaria L., lapic Diószegiéknél), keresztes virágu, fűnemü növény 3 fajjal Ázsia Ny-i részében, Európában és hazánkban. Táskája lapított és cséklyés. Magva zászlósélü és holdalaku. Táskájának maradandó fala holdfehérségü. Levele szivalaku, virága szép lilapiros, a nyári violáéhoz hasonló, de kisebb. A L. annua L. v. L. biennis Moench (Judás ezüstje, lapickás fű) táskája széles ellipszisalaku, mind a két vége kerekített. Kétnyári. Az Alduna mellékén testvérfajának a gyökérszálai répaalakuan vastagodnak (L. pachyrhiza Borb.). Illattalan, kedvelt kerti virág. Európa D-i részéről s hazánkból jutott a kertbe. A L. rediviva L. (L. odorata Lam., atlaszvirág) töbnyári, a táskája széles, de hegyes. Virága illatos. Közép és D-i Európa bércein (hazánkban is) terem, kertbe is ültetik. Magva olyan izü, mint a Lepidiumé; régen officinalis volt.

Holger Danska

l. Helsingör.

Holguin

(San Isidoro de H.), város Kuba sziget Santiago de Cuba tartományában, 30 km.-nyire Jibarától, amely kikötőjéül szolgál, 32.238 lak. Kávé- és dohányültetvényekkel.

Holgyomál

helyesen olvasva: hölgymál (l. o.).

Holics

nagyközség Nyitra vármegye holicsi j.-ban, 697 házzal és 5747 lakossal (118 magyar, 1037 német, 4556 tót). H. a járási szolgabirói hivatal széke, van vasuti állomása, posta- és táviróhivatala és postatakarékpénztára, könyvnyomdája. Szép királyi kastélyában erősíttetett meg 1805 dec. 30. a pozsonyi béke. H. a királyi csaláád egyik nagy uradalmának főhelye; szép királyi kastélya és fácánoskertje van, melyhez a városból szép fasor vezet. H. vár (hajdan Fejéregyház) egykori ura Stibor volt, később a Révay és Czobor-családok birtokába jutott. Bocskay többször ostromolta a várat, de Révay Péter hősiesen védte ellenségei ellen; Bethlen Gábor azonban a várat bevette és hadai nagy pusztítást vittek végbe. A Czobor-család utolsó sarjadékától megvette I. Ferenc császár, ki H.-várát is megerősítette.

Holicsi majolika

Holics a mult század második felében és e század elején nevezetes volt majolika (ónmázas durva fadence) készítményeiről. Magyarországon a holicsi a legrégibb, legnagyobb és leghiresebb majolikagyár, 1746. Ferenc császár alapította, s részben külföldről, a Rajna vidékéről hivott, részben itt nevelt művészek által oly tökélyre jutott, hogy a javarészben francia, jelesül a részben rokoko izlésü, részben a növényi formákat, levelet, stb. természethűen utánzó strassburgi fadence-edények mintájára készült gyártmányai a festés szépségére, a szinek tartósságára, a máz finomságára, fehérségére, tetszetős formára, általán pedig tartosságra nézve versenyeztek a külföld hasonló termékeivel. A múlt század végén évenkint mintegy 50.000 frt értékü árut állított elő. A gyárnak a jegye H. betü, amelyhez több tárgyon még egy második betü is, p. M. E. P. S. R. járul. E második betü jelentősége ismeretlen. Lehet, hogy a megrendelő, a megrendelő kastélya, vagy a munkás nevének kezdő betüje. A gyár e század elején a porcellán divatjának terjedése következtében nehézségekkel küzdött, 1825-ben pedig megszünt. Gyártmányainak szép példányai vannak az orsz. magyar iparművészeti muzeumban.


Kezdőlap

˙