Holstebrö

város Ribe dán kerületben, a Jyllandon 40 km.-nyire Rinkjöbingtől, a Sor-Aa és vasut mellett, lak., nagy ló- és marhavásárokkal.

Holstein

egykori tartomány az Eider, az Északi-tenger, a Hamburgi terület, Mecklenburg, Oldenburg és a Keleti-tenger közt (Fehmarn szigetet is beleszámítva) 8480 km2 területtel; jelenleg Slezvig-Holstein porosz tartománynak része. Lauenburg nevü járása 1876-ig külön hercegség volt. H.-ban Nagy Károly idejében stormarii, holsati, ditmarsi és vagri nevü néptörzsek laktak; az első 3 germán, a 4. szláv néptörzs volt. Nagy Károly a szászokat leigázván, ezen népeket is meghódította, de a vagri törzs lakóhelyét az obotrita szláv törzsnek engedte át, a másik 3-nak lakóhelyét pedig frank uralom alá vetette. Későbben e föld a szász hercegségnek volt alkotó része. Lothár császár 1110. H.-t és Stormarnt grófságra emelte és I. schauenburgi Adolfnak adta. II. Adolf (1128-1164) Vagriát is meghódította. III. Adolf (megh. 1225.) pedig rövid időre a ditmarsok földjét is megszerezte magának, de a dánokkal való küzdelemben fogságba esett és H. mintegy 20 évig II. Valdemárnak, a dánok királyának birtokában maradt, de 1224. IV. Adolf atyai örökségét ismét visszanyerte és az 1227 jul. 21-iki bornhövedi csatában meg is védte; csakis a ditmarsok földje került vissza a brémai érsekséghez. Fehmarn sziget, amelyet 1248. a dánok hódítottak meg, csak 1326. jutott vissza a H.-i grófok birtokába. IV. Adolf volt az első, aki birtokait fiai közt megosztotta, leányát, Mechthildet pedig Abel slezvigi hercegnek adta nőül és igy megszerezte a jogot, hogy udódai a slezvigi hercegi család kihalta után Slezviget is elnyerjék, ami 1375. meg is történt és amit Margit dán királynő a nyborgi szerződésben el is ismert. L. még Slezvig.

Holstein

Ferenc Frigyes, német zenész, szül. Braunschweigban 1826 febr. 16., megh. Lipcsében 1878 máj. 22. Hadnagy volt s második dalműve után Hauptmann Móric buzdítására 1853. tette le kardbojtját és élt kizárólag a vers- és zeneköltésnek. Mintegy 50 szerzeménye közt: Der Heideschacht (1868); Der Erbe von Morley (1872) és Die Hochländer (1876) cimü dalművei, megnyitók, dalok, karénekek, kamarazeneművek a legjobbak. Gazdag alapítványt tett szegénysorsu zenetanulók javára.

Holstein-Gottorp

l. Oldenburgi ház.

Holstein-Holsteinborg

Lajos gróf, dán államférfiu, szül. 1815 jul. 18., megh. Kopenhágában 1892 ápr. 28. 1856-63-ig a birodalmi tanácsnak volt tagja. 1866. beválasztották a folkethingba, melyben H. a konzervativ párttal szavazott. 1870. minisztériumot is alkotott, mely a szárazföldi és tengeri haderő emelésére tetemes költségeket fordított. Emiatt az alsóházi ellenzékkel heves tusákat kellett vivnia. Végre H. 1874. a Fonnesbach-minisztériumnak engedte át helyét. 1881. a magánéletbe vonult.

Holsten

Károly János, német prot. hittudós, szül. Güstrowban (Mecklenburg) 1825 márc. 31. A lipcsei, berlini és rostocki egyetemeken 1843 óta hittudományi s nyelvészeti előadásokat hallgatott, 18 évig rostocki gimn. tanár volt, 1870. a berni akadémián lett rendkivüli, 1871. rendes tanár, 1876. ugyanily minőségben a hiedelbergai egyetemhez hivatott meg. Teologiai irányát tekintve, a Baur iskolájához tartozik. Művei közül nevezetesebbek: Zum Evangelium des Paulus und des Petrus (1867); Das Evangelium des Paulus (1881); Die drei ursprünglichen, noch ungeschriebenen Evangelien (Karlsruhe 1885); Die synoptischen Evangelien nach der Form ihres Inhaltes (Heidelberga 1886).

Holt

county Misszuri É.-amerikai államban, 1335 km2 területtel, 15.469 lak., Oregon székhellyel.

Holta

l. Holda.

Holtág

a folyónak az az ága, melynek egyik végét a folyó sodrának megváltozása következtében beiszapolta; miért is közép és alacsony vizállás alkalmával vagy kiszáradva áll, vagy ha a megelőző áradásból maradt is benne viz, ez nem folyik, hanem álló tavat képez.

Holtak rágalmazása

ugy a H., mint a holtak ellen elkövetett becsületsértés esetében a bünvádi eljárás csak a megholtnak gyermekei, szülői, testvérei vagy házastársa által indítványozható. Az indítványozási jognak ez a korlátozása abban a szempontban találja igazolását, hogy bizonyos idő mulva a holt a történelemé, melynek joga van arra, hogy kegyelet és érzékenység nélkül igazságosan itéljen a holt fölött.


Kezdőlap

˙