Homagium

(lat.) a. m. vér- vagy emberdij (l. o.) - H. mortuum, l. Fejváltság és Díj. - Homagialis eskü a. m. hűbéri eskü.

Homályos

a logikában az a fogalom, amely mástól nem különböztethető meg világosan. H. a lélektanban a tudat hátterében levő képzetek, melyek azonban hatásukat éreztetik velünk (homályosan érezni valamit), mig a tudatból egészen kiszorult képzetek nem H.-ak, hanem sötétek. L. Tudat.

Hóman

Ottó, pedagogus, szül. Magyar-Óvárt 1843 szept. 30. U. o. és Budán végezte középiskolai tanulmányait, s a budapesti egyetemen a filozofiai tanfolyamot. A középiskolai tanári oklevél elnyerése után 3 évig működött mint gimnáziumi tanár Szabadkán. 1869-70. külföldi egyetemeket látogatott meg s hosszabb ideig tartózkodott Göttingában, hol bölcselettudorrá avatták. 1871. és 1872. a budapesti tudományos egyetem bölcselettudományi fakultásánál mint magántanár működött s az utóbbi évben az akkor megnyilt kolozsvári egyetemre nevezték ki a klasszika-filologia rendes tanárává, s innen 1885. a budapestvidéki tankerület főigazgatójává. 1871. alapította Bartal Antallal a Philologiai Közlönyt s ezt 2 évig együtt szerkesztették s kiadták. E folyóiratban több cikket irt, melyek közül a Saturnusi vers c. külön kiadásban is megjelent. A Pindar versezetei cimü munkája 1876. jelent meg, azóta apróbb értekezéseket s könyvbirálatokat tett közzé.

Homann

János Baptist, német geografus és térképrajzoló, szül. Bajorországban, Kamlachban 1663 márc. 20., megh. 1724 jul. 21. 1716. jelent meg 126 lapból álló nagy atlasza, 1719. Atlas methodicusa. V. ö. Sandler, Joh. Bapt. H. (a berlini földrajzi társaság Zeitschrift-jében 1886).

Homár

Homarus Edw.), a tizlábu rákok rendjébe tartozó hosszufarku ráknem, mely a folyami ráktól (Astacus) majdnem csak nagysági viszonyaiban különbözik. Egyetlen európai faja a közönséges H. (H. vulgaris Edw.), 45 cm. hosszu, kékesfeketén márványozott; az Európa körüli tengerekben s különösen a norvég partokon tenyészik. Nősténye mintegy 12 ezer petét hord magával; vedlése rendetlenül történik, húsa igen izletes, évenként 5-6 millió darab is kerül a kereskedésbe; legkeresettebbek a norvégiaiak, utánuk a svédek, a helgolandiak és franciák. Amerikából is sokat szállítanak, de nem nagyon kelendők, mert nehezen emészthetők; Amerika jobban fogyasztja mint Európa. Ollói izletesebbek mint farka.

Homárka

l. Hunnok árka.

Homatropin

C16 H21 NO3, mesterséges, az atropinhoz hasonló hatásu alkaloida. A mandula-savas tropinból, ha azt hig sósavval hosszabb ideig melegítjük, sósavas H.-oldat képződik; ez oldatból a H. káliumkarbonáttal kiválasztható. Szintelen olajszerü test, amely csak nehezen kristályosítható. Sói szépen kristályosodnak. Ujabban látatágító hatásánál fogva szembajok gyógyítására megkisérlették.

Hombár

árurakhely a hajón, hajóraktár. L. még Hambár.

Homberg

l. az ugyanily nevü járás székhelye Hessen-Nassau porosz tartományban, 33 km.-nyire Casseltől, az Efze melletti dombon, vasut mellett, 3402 lak., varró- és gazdasági gépgyártással. Itt tartotta Nagylelkü Fülöp (l. Fülöp 19.) hesseni tartománygróf 1526. a legelső evang. zsinatot Németországban. - 2. H., falu Düsseldorf porosz kerületben, 7 km.-nyire Mörstől, a Rajna balpartján, vasut mellett, 5099 lak., kőszénbányával, gőzmalmokkal és festékkészítéssel.

Homb. et Jacq.

növénynevek után Hombron, francia botanikus, braziliai és surinami utazó és Jacquin (l. o.) nevének rövidítése. (Flora der Südseeinseln, 1845-52).


Kezdőlap

˙