Hómosó-ér

(Humusouer), a Névtelen szerint (22. fej.) Töhötöm és Harka hódításainak egyik határa a honfoglalás idejében. Alatta csak a Szatmár és Bihar vmegyékben folyó Ér vizét érthetni. Marót ellen e H.-en lefelé haladva nyomult a magyar sereg.

Homosporus

v. isaporus, annyi mint egyenlőspórás.

Homo sum, humani nihil a me allenum puto

a. m. ember vagyok, nem tartok semmi emberi dolgot magamhoz idegennek; idézet Terentiusból.

Homoszeiszták

ama vonalak, melyeket kapunk, ha valamely földrengéskor mindazon helyeket egymással összekapcsoljuk, melyek pontosan egy időben érezték a földrengést (l. o.).

Homo trium litterarum

a. m. tolvaj, mert a tolvaj latinul «fur» 3 betüből álló szó.

Homouziosz és homojuziosz

l. Arius.

Hompesch

német grófi család, melynek H.-Bollheim nevü ága 1822., H.-Rurich nevü ága 1745., Walburg ága pedig szintén 1745. kapta a grófi rangot. Az első ág Cseh- és Morvaországban virágzik és jelenlegi feje Ferdinánd (szül. 1843). A második ág a porosz Rajna-tartományban virágzik, feje jelenleg Alfréd, német konzervativ politikus, szül. 1826 szept. 16., a maltai lovagrend tiszteletbeli lovagja, a porosz urakházának tagja. Mint politikus a kat. centrummal szokott szavazni. 1894. (ápril) ő indítványozta a jezsuiták visszahivását a birodalmi gyülésen. A harmadik, evangelikus ágból már csak a leányág létezik. E családból még említendő: H. Ferdinánd, szül. 1744., meghalt 1803., a Johannita lovagrend utolsó nagymestere, ki Malta szigetét 1798. a franciáknak volt kénytelen átadni. Később I. Pál cár javára lemondott méltóságáról, akitől azután nyugdíjt huzott.

Homran

tartomány Abisszinia határán, Gallebat, Gadarif, Taka közt, a Bahr-Szetit jobbpartján. Mohammed Muktar bej szerint igen termékeny, különösen a folyók mentén. Ezektől távolabb sürü erdők vannak, melyekben számos a gazella, antilope, zsiráf, vad bivaly és az elefánt.

Homs

város Sziriában, lásd Emesa.

Homunculus

a. m. emberke, az ember gyengesége, mulandósága, ellentétben az isteni lénnyel. - Paracelsus szerint a vegyfolyamat által előállított ember, ellentétben a természetes uton nemzetthez.


Kezdőlap

˙