Hornyolás

l. Horony.

Hornyolt cserép

l. Cserépfödél.

Hornyolt tégla

az, melynek vagy csak az egyik sarka van 4-5 cm. mélyen levágva, vagy pedig vastagságában egész hosszában egy 3-4 cm. mély kivágással - a horonnyal - ellátva. Az első ajtó- és ablakkávák kifalazásánál használtatik, az utóbbi vasgerendák közötti téglaboltozatoknál.

Horodenka

az ugyanily nevü galiciai kerületi kapitányságnak székhelye, 40 km.-nyire Kolomeától, a Glowka partján, (1890) 11 162 lak., vászonszövéssel, hamuzsir-, gyertya- és szappankészítéssel, gőzmalommal és földmives-iskolával.

Horog

vasból, acélból készült halász-szerszám (l. Horgászat). - H., az ácsmunkában a gerendák összekötésénél fordul elő, még pedig 1. vizszintes gerendák összetoldásánál, ha az egy ferde lap szerint történik, mely lap a közepén egy bevágással - a H.-gal - van ellátva; ez összekötését l. Lapolás, Rálapolás; 2. vizszintes és ferde gerendáknak, különösen pedig szarufáknak és szelemeneknek összekötésénél. Ez összekötés ugy történik, hogy a szarufa, amennyire a szelemenen fekszik, derékszögben ki lesz vágva (l. 1. ábra). Ha ez a derékszögü kivágás még csappal is bir, akkor azt fészekülő csapos horognak hivják (l. 2. ábra). A fedélszék oldalszarui a fedélhajlás szarujába (l. 3. ábra), valamint az egyszerü feszítőszerkezet ducai a mestergerendába (l. 4. ábra) szintén H.-gal támaszkodnak.

[ÁBRA] 1. ábra

[ÁBRA] 2. ábra 3. ábra

[ÁBRA] 4. ábra

Horogderék

a felszerelt horognál az az erősebb fonal, amelyre a horgot a peklénél v. patonynál fogva felkötik.

Horogkövecs

a fenékhorog hosszában bizonyos távolságra erre erősített sülyesztő kő.

Horoglap

az ácsmunkában a ferde rálapolás rézsutos lapja, ha az egyszersmind horoggal van ellátva. L. Horog és Lapolás.

Horoglétra

a tüzoltók által használt létrák speciális alakja, mely arra szolgál; hogy horgával a felsőbb emelet ablakába akasztva, az emeleteknek kivülről való megmászását lehetővé tegye. E század eleje körül Franciaországban alkalmazták először s azóta általánosan elterjedt. Ágmentes, 3-4,7 m. hosszu, kőrisfából hasított karokkal és hozzájok erősített vashoroggal van ellátva, súlya pedig 12 kg.-nál több nem lehet. A létra lehet egykaru, u. n. kopenhágai, amidőn a fokok külsőleg vaspánttal ráerősítvék, vagy kétkaru, u. n. német, melynél a fokok becsapolvák. A kopenhágai vashorga mindenkor 0,6-1,00 m. hosszu, egyenes fürészalaku fogakkal ellátott horog, mig a kétkaru vagy egy ilyennel, vagy két ilyennel, v. végül két ivalaku vaskampóval birhat. Legjobb a kétkaru létra egy középen alkalmazott fürészhoroggal.

Horogrosta

hálósfenekü rosta, mely arra való, hogy rajta a fenékhorgot kirakják s kivetésre elrendezzék.


Kezdőlap

˙