Horribile dictu

(lat.) a. m. még mondani se lehet, mondeni is szörnyü. - Horribile visu látni is szörnyü.

Horridus

(lat.) a. m. durva, faragatlan, borzasztó.

Horripilatio

l. Borzongás.

Horror

általában véve félelem, rettegés. - H. vacui, az ürtől való félelem.

Horry

county D.-Karolina É.-amerikai államban, 3000 km2 ter., 19 256 lak., Conwayborough székhellyel.

Horsa

l. Hengist.

Horschelt

Tivadar, német festő, szül. Münchenben 1829 márc. 16., megh. u. o. 1871 ápr. 3. Adam Albrecht és Ferenc tanítványa volt, de legtöbbet tanult a természet önálló megfigyelése által. Annyira érdeklődött a kaukázusi orosz háboru iránt, hogy egészen a csataképfestésre adta magát, lótanulmányokat tett a stuttgarti istállókban, elment Párisba, Spanyolországba, Algeriába, többnyire lovon. 1854. hazatért Münchenbe. Tanulmányainak eredménye; Arabok pihenője a pusztában, Mór tábor Algerban c. képei. 1858. végre elmehetett a Kaukázusba, több évet töltött ott, részt vett a lesghiek és Samil elleni, a csecsinai vállalatokban, sokat utazott Albrecht porosz herceg társaságában és 1863. tért vissza Münchenbe. Kitünő: Az elfogott Samilt Barjatinszkij fővezér elé vezetik és A Gunil hegyi Sáncok bevétele c. két olajfestménye, nemkülönben számos aquarellképe és krétarajza. Erinnerungsblätter aus dem Kaukasus cimen rendkivül sikerült, szellemes tollrajzokat adott ki. V. ö. Holland,heodor H.. (München 1871)

Hors concours

(franc., ejtsd: or końkúr) a. m. versenyen kivül; a művészeti tárlatokon ama művészek, illetőleg azoknak művei, akik korábbi tárlatokon már részesültek a legnagyobb kitüntetésekben, tehát azokért többé nem pályáznak.

Hors d'oeuvre

(franc., ejtsd: or d'ővr) a. m. mellékmunka, melléklet Az építészetben a. m. melléképület, egy épület kiálló része. A szakácsok H.-nak nevezik azokat a könnyü, étvágygerjesztő ételeket, melyeket a leves után szoktak felszolgálni.

Horse-guards

(ang., ejtsd: horszgárdsz) a. m. lovas-gárda, a 3. angol testőr-lovasezrednek a neve. Kék egyenruhája miatt ezen ezred tagjait the Blues (kékeknek) vagy Royal-Blues is nevezik. A H., a legrégibb angol lovas-ezred, 1660. alapíttatott. Alapszabályai értelmében csakis Angliában alkalmazhatják; csak kivételesen ment az egyik szakasz Wolseley tábornok alatt Egyiptomba, ahol a Tel Kebir melletti diadalmban része volt.


Kezdőlap

˙