Hosmer

Harriet, amerikai szobrásznő, szül. Watertownban 1830 okt. 6. Stevenson szobrász tanítványa volt Bostonban, 1852. Európába jött és Rómában Gibson tanítványa lett. Legkitünőbb szobrai: Puck; Alvó szatir; Virrasztó szatir; Szirén; Beatrice Cenci; Zenobia királynő; Benton Tamás ércszobra St. Louisban, stb.

Hósövény

l. Hófuvás.

Hospenthal

l. Szent-Gotthard.

Hospes

(lat., többese: hospites) a. m. idegen, vendég, vendégbarát; vendéglős; pro hospite, vendég gyanánt; hospitalitas, vendéglátás, barátság. L. még Hoszpitálás.

Hospitium

(lat., franc. hospice). 1. Eredetileg a szerzetes kolostorok egyik épülete, mely a középkorban vendégfogadók hiányában az átutazó idegenek elszállásolására szolgált. Ez intézmény a fogadók létesülése folytán lassankint megszünt. Jelenleg H.-on lakatlan helyeken, kivált az Alpok szorosaiban emelt és a szerzetesek gondjaira bizott kisebb épületeket értenek, hol az eltévelyedettek segítségben részesülnek, az utasok pedig szállást és ellátást nyernek. A legnevezetesebb H.-ok a Nagy- és Kis-Szt.-Bernárd, Szt.-Gotthárd, Mont Cenis, Simplon és Grimsel hegyek szorosaiban vannak. - 2. A német diákéletben H. alatt oly ivást értenek, melynél minden résztvevő sor szerint egy-egy dalt köteles énekelni.

Hossbach

1. Péter Vilmos, német prot. lelkész és egyházi iró, szül. Wusterhausenben 1784 febr. 20., megh. Berlinben 1846 ápr. 7. A hallei s a majnafrankfurti egyetemeken teologiai, nyelvészeti és természettani tanulmányokkal foglalkozott; 1806-1808-ig magánnevelő volt, majd középiskolai tanár, ezután a berlini hadapród-iskola lelkésze, mely utóbbi állásától a de-Wette-féle ügyben (l. De-Wette) való részessége folytán meg kellett válnia, s ekkor az uj-jeruzsálemi egyház lelkésze (1821), majd 1830. szuperintendens és egyháztanácsos lett. Mint Schleiermacher hive és egyik legmelegebb keblü barátja, középhelyet foglalt el az ébredő igazhitüség és az egyháziatlan szabadelvüség között. Kiválóbb művei: Das Leben Joh. Wal. Andreäs (1819); Spener und seine Zeit (1828 és 1853, két köt.); Egyházi beszédek 8 kötetben. Schleiermacher koporsója felett (1. Korint. 13, 8.) tartott gyászbeszéde az enemü beszédek legjelesebbjei közé tartozik. - 2. H. Tivadar János, az előbbinek fia, protestáns lelkész, szül. 1839 jul. 1. 1861. Berlinben segédlelkész, 1866. az Elbe-hadsereg előcsapatánál tábori lelkész, 1868. a berlini Szt. András-templom, 1881. ugyanitt az uj egyház lelkésze lett. Bár a főbb vonásokban atyja teologiai irányát követte, mégis az ellenzékhez sodortatott és kivált 1877 óta, midőn a különböző pártok egyesülését sürgette, s egyszersmind magát egész határozottsággal az egyházi szabadelvüség hiveként nyilvánította.

Hosszabbítás

(franc. augmentation), zenei műkifejezés; vagy a hangjegyek értékére, vagy formai (főleg ellenpontozatos) kidolgozásra vonatkozik. A hangjegyeknél a H. a pontra [ÁBRA] és az összekötő jegyre [ÁBRA] vezethető vissza. Amint az elemi zeneelmélet tanítja: mindenféle értékü hangjegy mellett a pont annak értékét felével meghosszabbítja; az egész hangjegyet: [ÁBRA] egy fél, a félhangjegyet [ÁBRA] egy negyed, a negyedhangjegyet [ÁBRA] egy nyolcadjegy értékével s igy tovább. A pont mellett egy másik pont az elsőnek értékét hosszabbítja meg annak felével, tehát a félhangjegyet [ÁBRA] egy negyed- és egy nyolcaddal s igy tovább. Az összekötő jegy a hangjegyet annak egész értékével hosszabbítja meg, p.: [ÁBRA] annyit tesz, hogy az ily hangot egy egész hangjegy értékéig kell kitartani. A H.-nak ellenkezője a kisebbítés (diminution), mellyel határozottan élénkebb, lüktetőbb hatást lehet előidézni. A puszta hallással szemben mind e két mesterséges kombináció kiérzése, kiértése, a legfinomabb s képzettebb hallóérzékhez van kötve.

Hosszas birtok

igy nevezik a magyar magánjogban azt a birtokot, melynek hosszas tartama a birtoklás tényállapotának jogállapottá átváltozásának szolgál alapul. A H. alapja az elbirtoklásnak; az adományrendszer alatt pedig alapja volt az u. n. uj adománynak (nova donatio).

Hosszeltérés

a kilőtt lövedéknek, repülése közben, a cső tengelyének meghosszabbításától való eltérése.

Hosszgránát

vontcsövü ágyuknál alkalmazott üreges löveg, mely a közönséges gránátnál hosszabb, hogy nagyobb mennyiségü repesztő anyag férjen bele; ujabban csaknem kizárólag ezt alkalmazzák. L. még Gránát és Gránátágyuk.


Kezdőlap

˙