Hosszufejüség

(dolichokefalia), az emberi koponyának oly alakja, melynél a mellső-hátsó (u. n. sagittalis) átmérő a jobb-bal átmérővel szemben aránylag valamivel nagyobb az átlagosnál. A jobb-bal átmérő ugyanis a H.-nél legfeljebb 75 százalékát teszi az előbbinek, mig a rendes koponya-alaknál (mezokefal) az arány 80%-ot, a rövidfejüeknél (brachikefal) még ennél is többet érhet el. H. tipussal bir a germán, brit, néger, zsidó stb. koponya, mig a magyar, török, finn, mongol stb. a brachikefálok közé tartozik.

Hosszufoki ármentesítő társulat

Békés és Bihar vármegyékben a Sebes- és Fekete-Kőrösök között, illetve mellett fekszik. Ősi ártere 43 485 k. hold, mely a műszaki ártérfejlesztés által 77 866 k. holdra szaporodott. 1852-ben alakult. Aránylag hosszu, de kis méretü töltéseibe 1878-ig 800 000 frtot épített be. Az azóta lefolyt 15 év alatt 152 km. hosszu töltéseinek kiegészítésére és erősítésére még 1 056 000 forintot fordított. Székhelye Békés.

Hosszu fuvar

(longa vectura), urbéri természetü szolgáltatás. L. Földesuri megszünt jogok.

Hosszufülü

a vizsláknál a nemes fajt jelöli a hosszan lecsüngő fül.

Hosszu-Hetény

község, l. Hetény (3).

Hosszujáratu hajózás

az, mely valamennyi tengerre és az azokból megjárható minden vizekre terjed ki (1879. XVI. t.-c. 8. §-a). A tengeri kereskedelmi hajózásnak 3 osztályzata van: kis parthajózás, nagy parthajózás és a H.

Hosszukece

l. Halászat.

Hosszukeszeg

l. Garda.

Hosszukezüek

(állat, Macrochires, Cypselomorphae), a verébalkatu madárrend egyik csoportja, ahová éneklőkészülék- és begynélküli madarak tartoznak. Igen hosszu és hegyes szárnyakkal, valamint hosszu szárnyfedő tollakkal. Rendesen fogódzó lábakkal vagy forgó ujjal. Feloszlanak: a lappantyuk (Caprimulgidae), sziklafecskék (Cypselfidae) és a kolibri-félék (Trochilidae) családokra. L. még Cypselus.

Hosszulábu juhok

Észak-Afrikában, testük csak szőrrel födött, mely a szövőiparban nem használható, testalkatuk oly sajátságos, hogy nem juhnak, de inkább más állatnak lehetne tartani. Európában csak elvétve állatkertekben láthatók, de mérsékelt éghajlatunkat sokáig nem birják ki.


Kezdőlap

˙