Hostilis

(lat.) a. m. ellenséges; hostili animo, ellenséges indulatu; hostilitas, ellenségeskedés.

Hostinsky

Záboj (családi néven Kellner Péter), tót iró, szül. Polomon (Gömör). Iskoláit Rozsnyón és Lőcsén és a jogi tanulmányokat Pozsonyban végezte. Itt ismerkedett meg Sturral s annak lapjánál munkatársként működött 1848-ig. A szabadságharc után a Bach-korszakot szolgálta s Göllnichbányán, Lőcsén, Gömörben működött mint szolgabiró. A kiegyezés után állás nélkül házasodott meg Rimaszombatban, hol 1873. hunyt el. Irói működése sokoldalu volt. Politikai cikkek mellett irt költeményeket, esztétikai és tudományos értekezéseket, egy szomoru játékot: Svätoslavicovci (1869, Svetoszláv fiai), melyhez a tárgyat az orosz mondákból vette. Önállóan csak egy műve jelent meg: Stará vieronauka slovenská (Pest 1870. Az ó-tót mitologia).

Hostomitz

város Horovic (ettől 10 km.-nyire) csehországi kerületi kapitányságban, a Brdy-erdő lábánál, (1890) 2255 cseh lak., szegkovácsolással.

Hostrup

Jens Keresztély, dán költő, született Kopenhágában 1818 máj. 20., megh. u. o. 1892 nov. 21. Teologiát végzett és előbb Silleborgban, azután Frederiksborgban volt lelkész. Tanuló korában irt dalai és vigjátékai feltünést keltettek. Drámai munkái közül legkitünőbbek a Gjenboerne (1844); En Spurv i Tranedands (1846); Eventyr paa Fodreisen (1848); Tordenveir (1851) és Mester og Laerling (1852); Eva (1880); Karen Garde (1886); Under Snefog (1888).

Hószám

l. Hónapszám.

Hószem

v. hóbogyó (növ., Chiococca L.), a kávéfanemüeknek többnyire felfutó cserjéje. Levele átellenes, tojásdad v. lándsás, sima melléklevele széles; virága sárgásfehér, fürtös v. bogas, gyümölcse apró, többnyire fehér, csonthéjas. 6-8 faja D.-Amerikában és Ausztráliában él. A C. racemosa Jacq. az Antillák és Trinidad cserjéje, de Florida, Mexikó és D.-Amerika szomszédos partjain is terem. Virága eleinte fehér és illattalan, azután sárga és jó illatu. Szárának legalsó részéből meg a kurta gyökérfőből metszett darab az ágakkal együtt a kainka-gyökér nevü orvosság (radix Caincae, Cahincae, Cainanae v. Serpentariae Brasiliensis). Kérge tartósan maró keserü izü. A fiatal gyökér erős szaga olyan lenne, mint a hódzsiradéké (castoreum). Alkotó része a caincin v. kainka-sav, amelytől keserü, továbbá a kávécsersav. A C. anguifuga Mart. braziliai, a C. densifolia Mart. Bahia partvidékének őserdeiben terem. Ezekről is szednek kainka-gyökeret s a benszülöttek a kainana nevü kigyó marása ellen használják. Martius v. Langsdorff 1825. hozta Európába, itt előbb vizkórságban és diuretikumnak használták.

Hoszpitálás

(lat.), a tanítóképző-intézetekben az az intézmény, hogy a tanítónövendékek vagy csoportonkint, vagy pedig osztályonkint bejárnak a tanítóképzővel egybekapcsolt gyakorló-iskolába a tanítást és a fegyelemtartást megfigyelni. A H. a tanítónövendékek gyakorlati kiképzését célzó intézkedések közt a legelső. Ha a növendékek a H.-t egy bizonyos ideig folytatták, következik az egy-két óráig tartó próbatanítás s még később a napokig, sőt az egy-két hétig is tartó osztályvezetés. A H.-ról, vagyis a gyakorló-iskolában észleltekről a tanítónövendékek feljegyzéseket készítenek, amelyeket a metodika tanárának s a gyakorló-iskola tanítójának, akinek a tanításán hoszpitáltak volt, tartoznak bemutatni. Némely tanítóképző-intézetben ugynevezett hoszpitáló-értekezleteket is tartanak, amelyeken a H. eredményeit meg szokták beszélni.

Hoszpitaliták

(hospitalis) néven a kat. egyházban oly férfi és női szerzeteseket szoktunk érteni, kik főleg a betegek és szegények ápolásával foglalkoznak s e célra a XIII. sz. óta számos kórházat és szegények házát alapítottak. Ily H. a János- és a német lovagrend, az irgalmas rend tagjai, továbbá mintegy 15 különféle női szerzetrend, kik közt nálunk az Erzsébet apácák és az irgalmas nővérek a legismeretesebbek. A H. a szenvedő emberiség nyomorának enyhítése körül igen sok érdemet szereztek; ennek tulajdonítható az is, hogy a főváros összes kórházaiban és klinikáin a hoszpitalita apácák vannak a betegek ápolásával megbizva.

Hoszpodár

(orosz) a. m. goszpodár, magyarul ur, Moldvában és Havasalföldén a román domnul és domnitorul mellett ezzel a cimmel is illették a fejedelmet.

Hoszrev pasa

l. Khoszrev.


Kezdőlap

˙