Húrféreg

zsinegféreg, v. viziborju, a Gordius L. magyar neve. L. Gordius.

Húsgerincesek

(állat), l. Háthúrosak.

Húri

a paradicsom a csodaszép szüzei, kiket a korán (LV. szúra) a jámbor igazhitüeknek jutalmul igér.

Hurka

a disznó vastagbeleibe töltött, vágott és fűszerezett hús, mely a szerint, amint vér, máj, köles vagy rizs teszi főanyagát: véres, májas v. kásás H.-nak neveztetik; töltés után főzik, evés előtt megsütik. A nálunk szafaládnak (franc. cervelat) nevezett hentesáru szinte H. Nyers húst (disznó és marha) vagdalnak össze s marhabélbe töltik és füstölik. L. még Kolbász.

Hurkabél

l. Bél.

Hurkagát

hevenyészve készült kisebbszerü töltés.

Hurkamérgezés

l. Allantiázis.

Hurkos öltés

(láncöltés), l. Himzés.

Húrláb

l. Hegedüláb.

Húrmérő

l. Kordometer.


Kezdőlap

˙