Húsos hártya

l. Pata.

Húspankreaszklistély

(Leube-Rosenthal-féle pankreasz-csőre), bármi okból a szájon át táplálkozni képtelen betegek mesterséges táplálására szolgáló klistélyok. E csőre ugy készül, hogy 300 gm. húsvakarékhoz finomra vagdalt, friss marhapankreaszt (fehérmáj) adnak, mely utóbbit azonban előzetesen a kötőszövetes burkától megtisztogattak. Az egészet azután 150 gm. meleg vizzel péppé gyurják és 20-40 gm. zsirral való keverés után alkalmas fecskendővel a végbélbe fecskendezik.

Húspepton

l. Pepton.

Huss

Magnus; svéd orvos, szül. Torpban (Medelpad) 1807 okt. 22., megh. Stockholman 1890 ápr. 22. Filozofiát és orvostant tanult, 1835. tanító és 1846. a stockholmi Karolinumban az orvostan tanára lett. 1860-64. az orvosi egyesület és 1866-76. a svéd elmegyógyító-intézetek főigazgatója volt. 1856. nemességet kapott. H. sokat tett Svédországban az elmegyógyítás ügyének előmozdítására és sikerrel küzdött az alkoholizmus ellen. Művei: Alcoholismus chronicus (2 köt., Stockholm 1849-51); Om Sveriges endemiska sjukdomar (1851); Om Typhus och Typhoidfeberus statistika förhallanden och behandling (1860).

Husszejn Avni pasa

török államférfiu, szül. Doszt-Köjben (Kis-Ázsia) 1819., megh. 1876 junius 15. Konstantinápolyban tanult jogot, azután a katonai pályára adta magát; 1850. őrnagyi, 1856. pedig alezredesi rangot nyert. Omer pasa alatt ő vezette Kalafatnak és a balkáni szorosoknak a megerősítését; azután a táborkari főnök s a hadiiskola igazgatója lett. A Montenegro elleni háboruban (1859) egy hadosztályt vezetett, 1869. a krétai lázadást lecsillapította, mire szeraszkier (hadügyminiszter) lett. Protektora, Ali pasa halála után őt is számüzték, de rövid idő mulva, már 1872-ben Szmirna kormányzójának, 1874. pedig nagyvezirnek nevezték ki. Rossz pénzügyi gazdálkodása folytán 1875. kegyvesztett lett és erre Szmirnába távozott; de még ugyanezen évben ujra hadügyminiszternek nevezték ki, azonban már ezen év okt. megint számüzték (Brusszába). 1876. részt vett Midhat pasával ama összeesküvésben, melynek következménye Abdul Aziz bukása volt; a szultán megöletését pedig első sorban ő tervezte. Az uj szultán, Murad, hadügyminiszterré tette H.-t, de egy Haszan bej nevü tiszt még ebben az évben meggyilkolta.

Husszejnit-rend

tuniszi érdemrend, melyet Ahmet bej szultán (1837-55) egy osztályban alapított. Kizárólag a tuniszi és külföldi fejedelmek, a tuniszi miniszterelnök és külügyminiszter nyerhetik el. A rendjel kerek, sugaras gyémántokkal ékítve és aranyból készült. Szalagja smaragdzöld, vörös széllel.

Hússzemle

az emberi fogyasztásra szánt állati húsnak közegészségi szempontból való hatósági megvizsgálása. A közegészségi törvény (1876. XIV. t.-c.) értelmében minden nyilvánosan áruba bocsájtott hús közegészségi érdekből vizsgálat tárgyát képezi. A kihágási törvény (1879. XL. t.-c.) szerint egy hónapig terjedhető elzárással és 100 frtig terjedhető pénzbüntetéssel büntetendő az, ki az emberi élelemre levágott állatok megvizsgálására vonatkozó szabályokat megszegi.

Hús-szin

az a szin, mellyel az emberi testnek, azaz a bőrnek, nem pedig a húsnak szinét a festészet utánozza. E kifejezés a latin caro (hús) szóból származó carnatio szónak a fordítása. Noha nem a tulajdonképeni értelmet adja vissza, használata mégis általános. L. Incarnat.

Hústejsav

l. Tejsav.

Husum

az ugyanily nevü járás székhelye Slezvig porosz kerületben, 55 km.-nyire Slezvigtől a Husumer Aue torkolata közelében, vasut mellett, (1890) 6761 lak., élénk marhavásárokkal.


Kezdőlap

˙