Hűmás

a. m. fac-simile (l. o.); gyakran az alter-ego (l. o.) értelemben is vétetik.

Hűne

l. Heune.

Hünfeld

az ugyanily nevü járás székhelye Cassel porosz kerületben, a Rhön-hegység lábánál, vasut mellett, (1890) 1721 lakossal, mekanikai szövőszékekkel, papir- és cukorgyártással.

Hüningen

város Felső-Elzász mühlhauseni járásában, 31 km.-nyire Mühlhausentől, a Rajna balpartja és a H.-i csatorna közt, vasut mellett, (1890) 2042 lak. Ny-ra 3 km-nyire van a német birodalom legnagyobb mesterséges haltenyésztője. H.-t Vauban 1680. fontos erősséggé alkotta, 1796. Abbatucci, aki hősi halált halt és 1815. Barbanęgre az osztrákok ellen hősiesen védték, de hosszabb ostrom után 1815-ben János főherceg mégis elfoglalta és erődítményeit lerombolta. V. ö. Tschamber, Gesch. der Stadt und Festung H. (Stuttgart 1894); Huber, Gesch. v. H. (Basel 1895).

Hünkjár

(török) a. m. fejedelem, uralkodó. Rendszerint a szultánt nevezik igy, és a szó eredetére nézve általános vélemény az, hogy a Hudvendigjár névnek az összevonásából keletkezett.

Hünten

Emil, német festő, szül. Párisban 1827 jan. 19. Eleinte Flandrin tanítványa volt Párisban, utóbb Antwerpenben Wappersnál és Dyckmausnál képezte magát tovább, majd a porosz tüzérségnél buzgón tanulmányozta a lovakat, végre 1854. Düsseldorfban Camphausen tanítványa lett. résztvett az 1864-iki slezvig-holsteini, az 1866-iki és az 1870-71-iki hadjáratokban: innen ered csataképeinek igazasága, közvetlensége. 1878. a berlini akadémia tagja, 1879. tanár lett. Kiváló festményei: Nehéz lovasság Nagy frigyes idejéből; A hennersdorfi csta; A zorndorfi ütközet; A reichenbachi csata; Nostitz tábornok Överseenél; A düppeli sáncok ostroma; Blücher; őrszemek harca Thorstedtnél; Unger őrnagy Sadovánál; A porosz trónörökös és a testőrség Königgrätznél; A hesseni hadtest St. Privatnál; Chasseurs d'Afrique Sedannál; Az I. dragonyos testőrezred Mars la Tournál; Jelenet a wörthi csatából (Berlin, nemzeti képtár); A brémaiak Loignynál; A császárparádé Lommersumnál; Porosz vértesek támadása Tobitschaunál (1893); I. Vilmos képe hires hadvezérei kiséretében stb.

Hűség

állandó, tudatos, szeretettel való ragaszkodás azokhoz, kikhez kötelezettségeink csatolnak bennünket; mig a puszta ragaszkodás inkább ösztönszerü, tudattalan. - H. (eszt.), egyike a romantiks vezéreszméknek, melyek erős ellentétben állanak a fin de siecle porladozó erkölcseihez. A H. már az őskori époszokban, Homerosnál, a Mahabharatában nagy szerepet visz. A keresztény középkorban döntő ereje volt a költészetben. Az ujkor a H.-et gúnnyal tetézi vagy világfájdalmat vall a H. eltünte miatt. Annál erősebb az ujkor a hűtlenség ecsetelésében. - H. a gyapjuismében az, midőn a gyapjuszálnak egész hosszában mindenütt egyenlő átmérője van. A H. csak viszonylagos fogalom, mert némi vastagságbeli eltéréseket még a leghűbb gyapjuszál is mutat. Hűtlen gyapju változó etetéstől v. betegségtől származik; ilyen továbbá a kétnövésü s a báránygyapju, mert utóbbinak szálai hegyben végződnek. Az igen hűtlen gyapju keveset ér.

Hűségi eskü

a) az az eskü, melyet némely törvényhozások szerint az államban fekvő vagyont szerzett idegenek az államfőnek letenni tartoztak; b) az az eskü is, melyet néhol trónváltozás esetében az alattvalók az uj államfőnek tesznek.

Hűségi igéret

l. Hűbér.

Hűségrend

Baden nagyhercegségi érdemrend, melyet Vilmos baden-durlachi őrgróf 1715. alapított. 1803. Károly Frigyes őrgróf egy ujabb osztályt, a parancsnokit csatolta hozzá, 1840. a rend uj alapszabályokat nyert. Ez utóbbi szabályok értelmében a rendelet a nagyhercegi ház tagjai, idegen fejedelmek és a legmagasabb állam hivatalnokok nyerhetik, kiknek ez alkalommal az excellenciás cim is együtt jár. Jelvénye vörös nyolcágu kereszt, sarkain golyókkal, mely utóbbiak, továbbá a korona, a kereszt sarkaiban a két C. arany, kerek középpajzsa fehér, az iniciálék benne vörösek, a pajzsban látható hegység zöld, a «Fidelitas» felirat pedig fekete, hátlapja a badeni cimert mutatja.


Kezdőlap

˙