Hymenoptera

(állat), l. Hártyás szárnyuak.

Hyodontidae

(állat) a lágyparásu nyilt uszóhólyagu csontoshalak egyik családja, melynek egyetlen egy képviselője a Hyodon tergisus Les. Északamerika édes vizeiben él. Ez egyszinü, ezüst szinü, 30-45 cm. hosszu.

Hyonetta

(állat), l. Kacsák.

Hyops

Le Conte, a disznó egyik kihalt faja Amerikában a diluviumból.

Hyosciamus

Tourn. (növ.), l. Beléndfű és Hioszciamin.

Hyoseris

L. (növ.), l. Disznósaláta.

Hypanis

ókori neve Bug és Kuban orosz folyóknak.

Hypatia

Theon matematikus leánya és tanítványa, szül. Kr. u. 355 körül és 415. Alexandriában az ellene felbőszült keresztény néptömegtől meggyilkoltatott. Athénben filozofiát tanult, később pedig Alexandriában az uj-platoni filozofiát és a matematikát tanította. A filozofián kivül H. még a matematika terén is kitünt; mindkét tudományba valószinüleg atyja vezette be. H. az eklekticizmus hive volt, amely az uj-platoni filozofiát az Aristoteles-félével igyekezett egybekötni. H. háza mindennemü tudósnak, kivált azoknak, kik a régi pogány világ szokásaihoz és tudományaihoz ragaszkodtak, volt gyülhelye. Művei közül semmi sem maradt reánk. Suidas egy magyarázatot említ Diophantos művéhez, egyetlen pergai Apolloniosnak a kúpszeletekről szóló művéhez és egy asztronomiai Kánont. H. alkalmasint sohasem volt férjnél; azon adat, hogy Isidoros neje volt, hamis, mert azon filozofus élete későbbi korba esik. Charles Kingsley, angol iró, H.-t egy regény Beer A. pedig egy szomorujáték hősnőjévé tette. V. ö. Wolf; H., die Philosophin von Alexandria (Bécs 1879) és Meyer, H. von Alexandria (Heidelberga 1886).

Hyper

(a görög fölött, rajta, tul) latinos leirása. Összetételekben gyakori. L. még Hiper.

Hypereides

(Hyperides), egyike a hires 10 attikai szónoknak, aki Kr. e. 390. született Kollytos nevü demoszból, mint az athéni Glaukipposnak Nevelését Platotól és Isokratestől nyerte; mint politikai és törvényszéki szónok nagy tekintélyre tett szert. Demosthenes hűséges társa és szövetségese a makedoni befolyás ellen való küzdelmében. Később barátja ellen fordult, sőt a Harpalus-féle perben ő vádolta a leghevesebben. Nagy Sándor követelte, hogy neki H.-t kiszolgáltassák, de a szónok ezt ki tudta kerülni és Sándor halála után ujra szembeszállott a makedon párttal, mely végre is elitélte, ugy hogy H. Egina szigetére menekült egy szentélybe. Onnan azonban erőszakkal elhurcolták és Antipater kivánságára Korintushan kivégezték (322). Már az ókor vitásnak ismerte, vajjon 77 vagy 52 beszédje maradt-e az utódokra hitelesen; 1847-ig az 52 beszédnek is csak töredékeit ismerték. 1847. két angol (Harris és Arden) egyiptomi (thébai) papirusztekercseken jelentékeny részeit találták meg két beszédnek (in Demosthenem és Lykophron mellett) és egy teljes beszédet (Euxenipposért). Ugyancsak egy papiruszon találta 1856. Hobart a lamiai háboruban elesettekre mondott emlékbeszédet. Mindezt az angolok külön-külön is kiadták, egyebek közt az Euxonippos-félét a kézirat hasonmásával Churchill Babington (Cambridge 1853), együttesen az egészet Blass (Lipcse 1884). Érdekes, kivált Magyarországra nézve, hogy Brassicanus (Prćf. ad Salvianum) állítja, mikép Budán még a XVII. sz. elején látott egy Korvinát, mely a teljes H.-t tartalmazta, még pedig scholionokkal, de ennek semmi nyoma.


Kezdőlap

˙