Ibar

240 km. hosszu mellékvize a szerb Moravának. Novibazár DK-i szögletében az Iljeb (2183 méter) lejtőin ered, átfolyik a vracsai szoroson, fölveszi a Szitnicát és Raskát, átlép Szerbiába, itt bővül a Sztudenicával és Kraljevónál torkollik.

Ibarra

(San Miguel de I.), Imbabura ecuadori tartomány székhelye, 100 km.-nyire Quitótól, az Imbabura vulkán lábánál, az Ajavi partján, 2225 méter magasban, mintegy 10,000 lak, Az 1597. alapított város az ecuadori fensik puszta vidékein valódi oázist alkot.

Ibarra

Joakim, spanyol nyomdász, szül. Saragossában 1726., megh. Madridban 1785 nov. 23. Az általa kiadott munkák valóságos remekei a spanyol könyvnyomtatásnak. Nevezetesebb ezek közül: egy biblia-kiadás, egy mozarab misemondó könyv, Don Quixote diszkiadása (2 köt., 1780), Marina spanyol történelme (2 köt., 1780) és Don Gabriel infans Sallustius-fordítása.

Ibbenbüren

város Münster porosz kerületben, 10 km.-nyire Tecklenburgtól, az Ahe és vasut mellett, (1890) 4332, mint község 5746 lak., üveg-, gép-, keményítőgyártással, őrlő- és fürészmalmokkal; szén- és vasércbányával.

Ibérek

az Iberus (Ebro) völgyének őslakossága a mai Hispaniában (l. o.).

Iberia

1. az orosz Transzkaukázia vidékének ókori neve (l. Georgia 1.). - 2. I., ókori neve Hispaniának (l. o.). - 3. I., county Louisiana É.-amerikai államban, 1200 km2 területtel, 20,997 lakossal, New I. székhellyel (3447 lak.).

Iberi-félsziget

régi neve a Pireneusi-félszigetnek. L. Spanyolország.

Iberis

L. (növ.) a keresztesek egy- v. többnyári füve, v. félcserjéje; gyakran háladatos kerti virág. Levele hasítatlan v. szárnyashasábu, kissé húsos. Két külső szirma jóval hosszabb, mint a másik kettő és sugárzó; a táskája kerekded, tojásadad v. fordított tojásforma, a teteje csorbított. Mintegy 20 faja Európa D-i részének és Kis-Ázsiának hegyein terem. hazánkban 2 faja csak Horvátországban nő, Az I. amara L. 20625 cm. magas. egynyári; fehér és jóillatu virágai szártetőző fürtté csoportosodnak. Az I. umbellatta L. (tatárvirág, krétai mustár) is egynyári, de szép lila v. piros virága csaknem ernyősen csoportosodik. Déleurópai, hazánkban Porto-Ré vidékén terem. Gyakran mint kerti virágot a többnyári I. sempervirenssel L. a kertben termesztik, de a szine többnyári és halavány lila virágu. Az I. semperflorens L. csak a virágcserépben ápolható.

Iberit

(ásv.), elváltozott kordierit.

Iberus

ókori neve az Ebrónak (l. o.).


Kezdőlap

˙