Iberville

county Louisiana É.-amerikai államban, 1200 km2 területtel, 21 848 lak., Plaquemine székhellyel.

Ibex

(állat), l. Kecske.

Ibidem

(lat.) a. m. ugyanott, l. Ib.

Ibididae

(állat), l. Ibiszfélék.

Ibi-Gamin

(Nanda Parbat), a Himalája északi láncának legmagasabb hegycsúcsa (7733 vagy 7781 m.) tibet és Kumaun brit-indiai tartomány közt; mellette vezet át az ut az ugyanily nevü hágón (6235 m.) Garbalból Gnari-Khorszumba.

Ibis redibis nunquam per bella peribis

(lat.), az ókori jóshelyek (Dodona) állítólagos válasza arra a kérdésre, hogy mi történik a kérdezővel, ha elmegy a háboruba. A feleletnek más értelme van ahhoz képes, hogy hova tesszük az irásjelet. Ibis redibis, nunquam per bella peribis a. m. elmégy, visszajösz, sohasem veszel el a háboruban. Igy téve pedig az irásjelet: Ibis, redibis nunquam, per bella peribis a. m. elmégy, sohasem jössz vissza, elveszel a háboruban. Az ibis redibis kifejezésen kétértelmü beszédet értenek.

Ibisz

l. Ibiszfélék.

Ibiszfélék

(állat, Ibididae, hemiglottides, batlafélék), a gólyaidomu gázlómaradak egyik családja, Keskeny, sarlóidomu, egész hosszában lefelé hajlott csőrrel, fejük és nyakuk többnyire sűrű tollakkal fedett. Górlábaik középhosszúságuak. 28, többnyire melegebb vidékeken, vizek közelében, mocsarakban élő faja ismeretes, melyből hazánkban csak egy alak ismeretes. Apró vizi állatokkal táplálkoznak. Nevezetesebbek: a közönséges ibisz v. batla (Ibis falcinellus L.). Gesztenyebarna szinü, nyáron vörösesbarna, háta, szárnyai és farka zöldesfényü feketék, fejteteje barna, vöröses fémfénnyel. Hosszu szárnya a rövid farkat egészen elfedi. Csőre sötétzöld, lábai zöldesszürkék. A középső lábujj karma belső szélén fésüs. Hossza 60 cm., szárnyhossa 35 cm., farkhossza 9 cm. Hazája a Földközi-tenger környéke, északi Afrika és India. Magyarországban - különösen hazánk délkeleti részeiben - gyakori. Nálunk is fákon, bokrokon alacsonyan fészkel, ősszel elvonul. A vörös ibisz (l. rubra Vieill.). Skarlátpiros, az evezőtollak végei feketék. 75 cm. nagy. Közép- és Dél-Amerikában él. A szent ibisz (I. [Threskiornis] religiosa Gray). Fehér, az evezőtollak és csőr végei, valamint csüdje és lába feketék, a szárnyak és a fark violafényben játszó feketeszinü fedőtollakkal vannak diszítve. Hossza 75 cm., szárnyhossza 35 cm., farkhossza 16 cm. Hazája Afrika. A régi egyiptomiak szent madárnak tartották; képe gyakran található régi egyiptomi feliratokon. (Képét l. a Gázlók mellékletén.)

Ibiza

(Iviza, Iviça, az ókoriak Ebusus-a), a Balearok nevü spanyol szigetcsoportban a Pityuzok legnagyobbika, 90 km.-nyire San Martin-foktól, 592 km2 területtel, Formanterát is beleszámítva (1887) 24 544 lak. A sziget ugyanily nevü fővárosa a délkeleti parton épült (7423 lakossal), V. Károly idejéből való körfalakkal és a móroktól épített citadellával. Nueva és del principal nevü kikötőiből Valenciába rendes hajójáratok közlekednek; a kontinenssel kábel is összeköti.

Iblany

a jód rossz magyar neve, l. Jód.


Kezdőlap

˙