Icao

L. (növ.), l. Ikakófa.

Icariens

(franc., ejtsd: ikarien), Cabet (l. o.) francia szociálista követői.

Icce

a métermérték behozataláig használt mérték, mintegy 3/4 liter. A felét messzelynek hítták. Hires volt a cinkotai nagy icce, l. Cinkota.

Ich dien'

az angol trónörökösnek jeligéje, mely tkp. a kelta eich dijn elferdítéséből keletkezett és annyit jelent, mint: «Ez a ti uratok!» I. Eduárd angol király e szavakkal mutatta be Walesben született fiát, a trónörököst a dacos walesieknek. L. még Bath-rend.

Ichneumon

(állat, Herpestes Ill. v. Mangusta), a ragadozó emlősök rendjében a Viverridák v. petymeg-félék családjából való állatnem, melynek fajai nyulán testüek, ujjonjárók, arcorruk hegyes, orruk rövid, csupasz, füleik szintén rövidek, kerekítettek, lábaiknak öt ujján a karmok vissza nem huzhatók, farkuk töve vastag, alfelük mellett egy-egy büzmirigyük van. Egyik és legáltalánosabban ismert faj e nemből az egyiptomi I. (H. Ichneumon Wagn.) v. a Farai-patkány, mely 65 cm. hosszu és 20 cm. magas; hazája Északafrika és Keletázsia; különösen kedveli a nádasokat; nagyon félénk és óvatos. Kisebb emlősökre, madarakra vadászik, de megeszi a csuszó-mászókat és férgeket is; a tyuk- és galambólakra nézve veszélyes, különösen pedig azért, mert többet gyilkol le, mint amennyit elfogyaszt; főleg a zsákmány vérét szivja ki, de a tojásokat sem veti meg. A régi egyiptomiak szentnek tartották és emlékeiken gyakran megörökítették. Régen azt hitték felőle, hogy a krokodilok tojásait pusztítja s hogy az alvó krokodilok szájába lopódzik be, azoknak garatját kiszakítja s igy megöli. Másik faj a mungosz (H. pallidus Cuv.), melynek hazája Kelet-India, igen szivós természetü, a mérgeskigyók marása nem igen árt neki.

Ichneumonidae

(állat), l. Fürkészek.

Ichusza

Szárdinia sziget görög neve.

Ichor

(gör.), a mitologiában az az éterikus folyadék, melyet az istenek vérének tartottak; a. is m. életnedv. - Ichorrhaemia, l. Evvérüség.

Ichthydium

Ehrenberg (állat), féregnem, melyet általában a sodróférgekhez sorolnak. féregalaku teste villalakulag végződik, egész alsó felülete csillangós, háta sertékkel megrakott. Mintegy 7 faja ismeretes, melyek vizekben élnek. Legközönségesebb az I. podura Müll., mely nálunk is előfordul. 0,1 mm. nagy.

Ichtyocolla

l. Vízahólyag.


Kezdőlap

˙