Identiszkóp

l. Stereoszkop.

Idény

elterjedt, bár hibás szó a francia saison (l. o.) kifejezésére. Ujabban az évad szóval próbálták helyettesíteni.

Ideográfia

(gör.) a. m. jelképes v. gondolatirás, olyan iró-rendszer, melyben az ábécé egyes jegyei nem hangok jegyeiből, hanem a kifejezett személyek és tárgyak képéből állanak. Ilyen a khinai irás és több más ábécé, de különösen az egyiptomi hieroglifok (l. o.). L. Irás.

Ideokrácia

(gör.), arisztokrácia, demokrácia stb. mintájára alkotott kifejezés, mely az észbeli eszmék uralmát jelenti. Ideokrata, aki az uralkodás képviselője. Ideokratizmus, az I. rendszere.

Ideologia

(gör.), eszmetan. A filozofia történetében főleg a franciák használták e kifejezést, jelezvén vele az eszméknek mint olyanoknak, illetőleg a képzeteknek elméletét, egészen mellőzvén jogosultságukat v. metafizikai értéküket. A szót Destutt de Tracy használta először (Les éléments d'idéologie, Páris 1801-15, 5 köt.). Midőn Napoleon leiágazza a szabadságot, az ideologusok lépnek föl ellene s a reakció ellen; Napoleon feloszlatja a politikai tudományok akadémiáját, az ideologusok főfészkét, hogy ezeket «a meddő álmadozókat» tönkre tegye. Azóta kapta e szó azt a gúnyos mellékértelmet, hogy meddő álmadozó politikusokat és reformereket jelent, kik agyrémeket kergetnek.

Ideomotorikus mozgások

igy nevezik azokat a mozgásokat, melyeket valaki öntudatlanul végez akkor, midőn azokat élénken képzeli maga előtt s melyek p. a gondolatkitalálásnál szerepelnek.

Id est

(lat.) a. m. azaz, annyi mint.

Idézés

(citatio), valakihez (az idézetthez) intézett felhivás, hogy valamely hatóság előtt megjelenjék. Az I. szóbelileg v. irásban, a meg nem jelenés esetére bizonyos hátrányoknak kilátásba helyezése mellett, v. anélkül történhetik. Igy p. polgári perben a felperes által beadott kereset folytán a biróság idéző végzést hoz, melyben mindkét félnek meghagyja, hogy a kijelölt helyen, határnapon és órában az ügy tárgyalására (rendes eljárásban a per felvételére) személyesen v. igazolt meghatalmazott által a törvényes következmények terhe alatt jelenjenek meg. A tanuknak megidézése is a törvényes következmények terhe alatt, büntető ügyekben a vádlottnak idézése elővezettetés terhe alatt történik. Indítványi büncselekményeknél a sértett fél azzal idézendő meg, hogy meg nem jelenése esetére a biróság az indítványt visszavontnak fogja tekinteni. Az I. az idéző iratnak kézbesítésével történik. Minthogy a meg nem jelenés joghátrányokkal járhat, az I. törvényes szabályai pontosan megtartandók, különben az idézett felet törvényszerüen idézettnek tekinteni, s a mulasztás jogkövetkezményeivel sujtani nem lehet. Bizonyos esetekben, igy jelesül, ha a megidézendők v. azoknak tartózkodási helye ismeretlenek, nyilvános I.-nek van helye, mely hirlapi hirdetmény és az I.-nek a biróság hirdetési tábláján való kifüggesztése által történik.

Idézési időköz

az, melynek a törvénykezési rendtartás szerint az idézés kézbesítése és a megjelenési határnap közt lennie kell. Az időköznek célja, hogy az idézett védelmére s az esetleg szükséges utazásra előkészülhessen s azt megtehesse, amiért az I. az idézett lakhelye szerint különböző. Ha a biróság az I.-re vonatkozó szabályokat meg nem tartotta, a megjelenés elmulasztására megállapított joghátrányok nem alkalmazhatók. Rendes peres eljárásban nálunk a megjelenési határnap akként tüzendő ki, hogy alperesnek, ha helyben lakik 15 napi, ha ezenkivül, de a megyében lakik, 30 napi, ha a megyén kivül, de az országban tartózkodik, 45 napi, s ha az országon kivül tartózkodik, 60 napi időköz maradjon az idéző végzés valószinü vétele és a megjelenési határnap között. Az I. 60 nap akkor is, ha alperes tartózkodási helye ismeretlen. Sommás eljárásban az I. helyben lakó alperesnél legalább 3, egyéb esetekben legalább 8 nap. Sürgős esetekben rövidebb határnap is kitüzhető.

Idézőjel

akkor használatos irásjel, mikor valamely személy szavait változatlanul idézzük, azaz szóról-szóra ugy irjuk le, amint mondotta. Rendes jegye ez: « (a mondat elején) és » (a mondat végén), néha igy: ,-' v. igy is: «-». Macskakörömnek is nevezik.


Kezdőlap

˙