Igazbecsü

(aestimatio condigna), a magyar magánjogban az ingó s ingatlan vagyonnak a javak igazi értékén alapuló érték meghatározása. Ellentéte a közbecsü (aestimatio communis), mely a dolgoknak törvény és szokás szerint meghatározott árát jelenti és az örökbecsü (aestimatio perennalis), mely a közbecsünek tizszerese. V. ö. Verbőczy, Ak., I. rész, 133. és 134. c.

Igazgató

v. direktor (némely iskoláinkban rektor), oly tanító vagy tanár, aki a tanügyi hatóság részéről valamely tanintézet anyagi és szellemi közvetlen vezetésével van megbizva. Ő hajtja végre a törvényeket és hatósági rendeleteket, ő képviseli a tanintézetet a hatósággal és a közönséggel szemben. A népiskolai I. jogkörét és viszonyát a hatóságokhoz, tanítótársaihoz stb.-hez szabályozza a vallás- és közoktatásügyi magyar királyi minisztérium a polgári községek számára a népoktatási törvények végrehajtása tárgyában 1876. kiadott utasítás 47. §-a. A főigazgatóságok alatt álló középiskolák I.-inak jogkörét, kötelességeit pedig részint az Iskolai Rendtartás több pontja, de kivált az igazgatóság tiszte cimü fejezet, részint pedig az állami és királyi középiskolákra kiadott szolgálati viszonyok szabályozzák, amelyeknek ide vonatkozó főbb pontjai ezek: 1. Az állami és királyi középiskolák igazgatóját és pedig az állami tisztviselők módja szerinti alkalmazással, a vallás- és közoktatásügyi miniszter előterjesztésére a király nevezi ki. 2. A kinevezés után rendszerint 3 év próbaidőnek tekintetik, mely időnek eltelte után a végleges megerősítés kérhető. 3. Csak az lehet I., kinek középiskolai tanári képesítése van. 4. A tanintézet közvetlen vezetése és külképviselete az I. tiszte, ki ennélfogva felelős az intézet minden tanítási, fegyelmi és vagyoni ügyeiért. 5. Az I. tanára is a tanintézetnek s teljes középiskolákban 3-10, nem teljes középiskolákban 10-14 órát tartozik tanítani. Nálunk az igazgatói tisztre más minősítést, mint tanítói, illetőleg tanári képesítést nem kivánnak, de Németország némely államában azoktól, akik az igazgatói állásra aspirálnak, megkivánják, hogy az iskolai tanácsosok gyülése előtt pedagogiai tapasztalataikat és belátásukat tüntessék fel (Colloquium pro rectoratu). Ezt a vizsgálatot azonban a tanügyi hatóság el is engedheti. L. még Főigazgató.

Igazgatóság

valamely intézet, társulat, hivatal stb. vezetésével megbizott közeg. - I. a vasutaknál, l. Vasuti igazgatóság.

Igazhitüség

(ortodoxia), ellentétben az eretnekséggel és heterodoxiával, a vallási nézeteknek a felekezetek hivatalosan megállapított vagy az u. n. hitvallásokban kifejezett tantételeivel teljes összhangzása. L. Hit.

Igazi ákácfa

(növ.), a latin Acacia Willd. elnevezése alapján a mézgatermő óvilági fa az érzőkefélék családjában (l. Ákácfa).

Igazi keletindiai mézga

(növ.), l. Elefántalma.

Igazi rózsa

(ásv.), l. Hollandiai rózsa és Gyémánt.

Igazi selymérek

l. Fonólepkék és Lepkék.

Igazi varjuszem

l. Farkasmaszlag.

Igazlátó

arbiter és mediator néven először Szt. István törvénykönyveiben (II. könyv, 16. cikk) szerepel; itélő biró, ki a törvényesen elrendelt párviadal alkalmával többed magával a párviadal szabályainak megtartására ügyelt. A pártviadalt az ő szavára kezdték s végezték, itéletet azonban a rendes biróság mondott.


Kezdőlap

˙