Ikilik

török ércpénz = 2 piaszter.

Ikindi

(török) a. m. délután, déltől egész napnyugtáig. Jelenti egyuttal a harmadik imádkozás, a délutáni ima idejét is (ikindi namazi).

Ikland

(Nagy-), kisközség Torda-Aranyos vmegye maros-ludasi j.-ban, (1891) 1079 oláh és magyar lakossal.

Iklandani

a ladikot annak végéről Ľ szerüen mozgatott evezéssel hajtani.

Iklod

(Nagy-), kisközség Szolnok-Doboka vármegye szamosujvári j.-ban, (1891) 1172 oláh és német lakossal, van mezőgazdasági szeszgyára, vasuti állomása, posta- és táviróhivatala, postatakarékpénztára.

Ikon

(gör. eicwn) a. m. kép, képmás. A keresztény egyházban az idol (l. o.) szóval ellenkező értelemben a Megváltót, a Szent-Szüzet és a szenteket ábrázoló képek megjelölésére szolgál. Innét származnak: Ikonográfia vagy ikonologia, a képek leirása, tanítás a képekről; ikonomachia, harc a képek fölött; ikonoklausztos, aki a képeket elégeti; ikonoklasztos, aki a képeket üldözi; ikonolatria, ikonomania, ikonodulia, a képek bálványozása, szertelen tisztelete; ikonosztázis, a görög keleti templomban a szentek képeivel borított fal, mely a templom szentélyét a hajótól elválasztja.

Ikonion

ó-görög neve Konia (l. o.) városnak.

Ikonoborcok

(gör.-orosz) a. m. képrombolók, egy oroszországi vallási szekta neve, mely nem türi a szent képeket, s melynek tagjai csak a szabadban imádkoznak.

Ikozaéder

általánosságban minden 20 oldalu poliéder. Különösen kiemelendő az idetartozó (első faju) szabályos poliéder, a közönséges szabályos v. Plato-féle I. Felülete áll 20 egyenlő oldalu háromszögből, éleinek száma 30 és csúcsainak száma tizenkettő.

Ikozitetraéder

(gör.), rövidített neve a szabályos rendszerbeli deltoid I.-nek, mely az oktaéderhez hasonló alak, ott ahol az oktaédernek 1 lapja, ennek 3 deltoid lapja, összesen 24 deltoid lappal. Éle van 24 egyenlő hosszabb és 24 egyenlő rövidebb. A tengelyek a 6 négylapu oktaéder-féle csúcsokat kötik össze, van még 8 háromlapu és 12 négylapu középcsúcs. Parameter viszonya: lapja az egyik tengelyt bizonyos távolságban metszi, a másik 2 tengelyt nagyobb, de egymással egyenlő távolságban metszené. Jele m O m vagy Miller szerint (211). Az m eddig észlelt értékei 2, 3, 4/3, 3/2 és 12. Egyéb nevei még deltoid-ikozitesszaraéder, leucitoéder, leucitoid. I.-ben kristályosodó gyakoribb ásványok a gránát, az analcim. A leucitról, mely után a leucitoéder név, kisült, hogy I.-nek látszó kristályai tulajdonképen négyzetes rendbeli kombinációk.


Kezdőlap

˙