Ilisszosz

jelentéktelen, gyakran kiszáradó, de történelmileg ismeretes kis folyó Attikában; a Himettoszról jövén, Athén mellett elfolyik és a Kefiszoszba torkollik.

Ilithyia

l. Eileithya.

Iliton

(gör.), a gör. egyházban kisebb négyszögü fehér vászonlepel, melyre az áldozati edények állíttatnak. Jelenti azon vászonleplet, a mellyel az Ur Jézus feje volt a sirban bekötve. Az I.-ba illesztetik az Antimenzion (l. o.). V. ö. Melles, E. Liturgika.

Iliturgi

v. Iliturgis, ókori város Hispaniában, máskép Illiturgis (l. o.).

Ilium

Trója latin neve, l. Trója.

Iliumi tábla

(Tabula iliaca), kicsiny antik tábla, melyet 1683. találtak Bovillae ókoris város romjai közt s mely jelenleg Rómában van, a kapitoliumi muzeumban. A tábla puha márványból (Palombino) készült és a homerosi époszok rövid kivonatán, jobban mondva tartalomjegyzékén kivül domborműben mutatja Trója sorsát (a város pusztulása, Hektor sirja, a hajótábor és Aeneas kivonulása). Szerzőjéül bizonyos Theodoros szerepel, alighanem ugyanaz, aki a hasonló, Rómában talált és a párisi éremgyüjteményben őrzött képes krónikát készítette. Azt is tudjuk, hogy az I. tanügyi célra készült, a szemléltetés eszközéül. Nekünk megbecsülhetetlen, mert legalább tartalmilag pótolja a Homeros utáni költőket, kik az epikus ciklust folytatták és Trója sorsának elejtett fonalát felvették. Hasonló képes krónikák másutt is akadnak (a nápolyi Borgia-gyüjteményben, Berlinben s a római Albani-féle villában), valamennyi ugy látszik képes atlasz volt, az alexandriai tanmenet értelmében. V. ö. Jahn, Griechische Bilderchroniken (Bonn 1873).

Ilja Muromec

l. Muromec.

Ilkeston

(ejtsd: ilkesztn), város Derby (ettől 13 km.-nyire) angol grófságban, az Erewash jobbpartján, vasut mellett, (1891) 19 744 lak, vasöntéssel, harisnya- és csipkekészítéssel; szép régi templommal.

Ilkley

(ejtsd: ilkli), város York angol grófságban, a West-Ridingben, 8 km.-nyire Keighleytől, a Wharfe és vasut mellett, (1891) 5767 lak., hidegvizgyógyintézettel.

Ill.

v. Ill., Illinois (l. o.) É.-amerikai állam nevének rövidítése. - Ill., természettudományi nevek mellett Illiger (l. o.) nevének a rövidítése.


Kezdőlap

˙