Illetékességi összeütközés

Aszerint amint az illetékesség maga tárgyi és ügyi (l. Illetékesség), az I. is kétféle. A tárgyi I.-t hatásköri összeütközésnek nevezünk. Mindkét összeütközés ismét kétféle: pozitiv, vagy negativ, aszerint amint az ügyet mindkét összeütköző hatóság a saját hatáskörébe, illetve illetékességéhez tartozónak állítja, s azért az eljárást magának vindikálja; v. megfordítva a hatáskört illetőleg illetékességet egyik sem akarja elvállalni. A közigazgatási és birói hatóságok között felmerülő összeütközések eldöntése, eddigi jogállapotunk szerint, a minisztériumra tartozik. A tudomány felismerve a kérdések alkotmányi fontosságát, az ily hatásköri összeütközések eldöntésére különös biróságot tart szükségesnek. Az egyrendü hatóságok, p. több közigazgatási hatóság között felmerült hatásköri összeütközések (az u. n. conflits de juridiction), valamint az I.-ek az illető szervezet körében nyernek elintézést akként, hogy az összeütközés fölött az összeütközésbe jutott hatóságok közös főhatósága intézkedik. Igy birói hatásköri, illetőleg I. esetében, ha az összeütközésbe került biróságok egy kir. itélő tábla területén feküsznek, a közös kir. itélő tábla, ellenesetben a m. kir. kuria határoz az összeütközés fölött.

Illetékességi törvény

az, mely a hatóságoknak hatáskörét s illetékességét szabályozza. Poroszországban különösen igy nevezik a közigazgatási hatóságok és közigazgatási biróságok hatáskörét szabályozó 1883. évi (aug. 1.) törvényt.

Illetmény

az az összeg, melyet az alkalmazottak mint fizetést kapnak.

Illiberalis

(lat.), l. Liberalis.

Illiberis

l. Iliberris.

Illicite

(lat.) a. m. engedelem nélkül, megtiltva.

Illicium

(növ., ánizscsillag, csillagos ánizs), a magnoliafélék génusza, hat fajjal É.-Amerikában, K.-India, Khina és Japán területén. Az I. anisatum L. Khina, Japán meg a Filipinák örökzöld fája. Füszeres és csillagalaku gyümölcse (semen anisi stellati) a közönséges ánizséhoz (Pimpinella Anisum), illatát, izét és hatását tekintve, nagyon hasonló; szélhajtó és mellfájást gyógyító szernek, de még inkább fűszernek és finom likörbe (Anisette de Bordeaux) használatos. Az anisum stellatum olykor az illicium religiosum Sieb. rendkivül hasonló gyümölcseivel (sikimi gyümölcs) van fertőzve, mely a pikrotoxinhoz hasonló hatásu erős mérget (sikimin) tartalmaz. Az I. fáját vagy az I. Sanki-ét Perott. ánizsfa néven az asztalos és esztergályos feldolgozza.

Illiez

Val d'I. (ejtsd: val diljé), 22 km. hosszu, a Viege által öntözött völgy, Wallis svájci kantonban a Chablais-hegyek és Dent du Midi (3260 m.) közt, (1888) 3087 francia lak., akik 3 községben laknak; ezek közül Champéry (1052 m.) mint klimatikus gyógyhely ismeretes.

Illiger

János Károly Vilmos (rövidítve Illig., Ill.), német entomologus, szül. Braunschweigban 1775 nov. 19., megh. mint a berlini zoologiai muzeum igazgatója és egyetemi tanár 1815 máj. 9. A rovarokon kivül még gerincesekkel, nevezetesen emlősökkel és madarakkal is sikerrel foglalkozott. Legnevezetesebb munkája: Magazin f. Insectenkunde (6 köt., Braunschweig 1802-7).

Illimani

gránit hegytömeg Boliviában, 41 km.-nyire La Paztól; legmagasabb csúcsa a Condor Blanc 6413 m.


Kezdőlap

˙