Jornandes

történetiró, l. Jordanis.

Joruba

l. Yoruba.

Jorullo

(ejtsd: horullo), tuffából, lávából és hamuból álló, 1222 m. magas tüzhányó hegy Michoacan mexikói államban, 1759 szept. 29-ének éjjelén nagy földrengések közt keletkezett, miként Humboldt (Essai polit II., 290) szemtanuk után leirja. Az akkor körülötte még működő hornito-k, kis tüzhányó kúpok megszüntek működni és környékét megművelik, indigót, cukornádat stb. termelnek rajta.

Jós

l. Javas és Jóslás.

Jósáfát

(héb.) a. m. Isten itél; Judaország királya Kr. e. 870 körül. Achábbal, Izraelország királyával jó barátságban élt és a szirusok elleni harcban szövetségese volt. Országának határát dél felé a vörös tengerig kiterjesztette és Edómot magának alávetette. Ófírországgal a kereskedést ujra meg akarta kezdeni, de hajója Erzjón Geberben hasznavehetetlenné vált.

Jósáfát völgye

l. Jeruzsálem.

Jóság

Az akaratnak ama minősége, melynélfogva a jót magáért a jóért akarja (l. Jó és Jellem). Jelenti továbbá érzelmi világunk ama minőségét, hogy másokkal együtt érzünk, örömükben és bánatukban saját örömünkkel és bánatunkkal részt veszünk.

Jósállatok

a folklorisztikában, vagyis a néphit és népszokás, népköltészet és népélet hagyománytani részében azon állatok neve, melyek puszta megjelenése vagy valaminő viselkedése a babonás vélekedés szerint a jövő valamely titkát elárulja. Ilyenek különösen a fecske, bagoly, szarka, gólya, stb. a madarak közt; a sertés, kutya, macska, stb. az emlősök és a kigyó, béka, stb. a csuszó-mászók sorából. Ez állatok némelyike régibb kultusza (l. Állatimádás) révén jutott a jós szerephez, mig másoknál a rájuk vonatkozó babona ok az illető természeti jelenséggel való összefüggésük, amelyre megjelenésük-, vagy viselkedésükből következtetnek. (Ilyen p. az az elterjedt néphit, hogy ha a verebek a porban fürödnek, eső lesz, és sok más, aminek egy része nem is babona, hanem ősrégi megfigyelés eredménye.) A J. a folklore (l. o.) egy külön fejezetében, a Beastlore-ban (l. o.), vagyis a néphitnek és népköltészetnek, sőt már a népnyelvnek is az állatokra vonatkozó rendszerébe illeszthetők egyrészt, másfelől pedig a jóslás vallástörténetileg is nagyon fontos kategoriájába tartoznak.

Josane

község Horvát-Szlavonországban, Lika-Krbava vmegye udbinai j.-ban, (1891) 1715 horvát-szerb lak.

Joseffi

Rafael, zongoraművész, szül. Pozsonyban 1852., hol gyermekéveit töltötte. Midőn szülei Budapestre tették át lakásukat, az első zenei tanulmányokban itt részesült Brauer Ferenc vezetése alatt. Későbben Tausignak lett tanítványa s Liszt mellett is több időt töltött Weimarban. Majd európai körutat tett feltünő sikerrel. Bécsben telepedett le a 70-es években s tanárkodással foglalkozott. Többször visszatért hangversenyezni hazájába, de itt nem tudott állandó tért találni tehetségének. Szerette a kalandos életet s végre is az ujvilágba, Amerikába vitte sorsa, hol sok pénzt, hirt s dicsőséget szerzett. Jelenleg New-Yorkban van állandó lakása, hol magán zeneakadémia élén áll s a legkeresettebb zongoratanárok egyike. Sokat irt zongorára s művei keresettek a virtuozok előtt. Játékát mesés technika s átgongolt előadás jellemzi.


Kezdőlap

˙