Judit

1. Welf bajor gróf leánya, Jámbor v. Kegyes Lajos császár neje, ki őt első neje, Irmengard halála után 819. nőül vette, megh. Toursban 843 ápr. 19. 823. szülte Kopasz Károlyt. A szép és okos hölgy férje felett teljhatalmat gyakorolt, miáltal mostoha fiainak, Lothár, Pipin és Német Lajosnak felébresztette irigységét és gyanuját, akik azután azzal vádolták, hogy a barcelonai őrgróffal tiltott viszonyt folytat s arra kényszerítették a gyönge császárt, hogy nejét kolostorba zárassa. J. azonban kiszabadult a fogságból és arra birta férjét, hogy végrendeletét Kopasz Károly javára megváltoztassa. Erre a többi fiu fellázadt s apjukat Lügenfelden elfogta. Jámbor Lajos ugyan még egyszer visszanyerte trónját, de a fiaival való ellenségeskedés egyre tartott és elvégre földönfutóvá tette. J. 3 évvel élte tul férjét. - 2. J., Arnulf bajor herceg leánya, ritka szépségü és okos hölgy, kit 937. I. Ottó császár fivére, Henrik herceg vett nőül. Férjének halála után kiskoru fia, Civakodó Henrik nevében oly ügyesen vezette a kormányt, hogy a bajor hercegségnek hatalmas és befolyásos állást biztosított. Midőn fiának, II. Ottó császár ellen intézett lázadása nem sikerült, 974. a regensburgi Mária-kolostorba vonult vissza, hol meg is halt. Leánya, Hadvig (sváb hercegnő), Ekkehard barátnője volt; másik leánya pedig, Gerberga, apátnője lett a gandersheini kolostornak.

Judlium

(judex nobilium), Magyarországban a szolgabiró esküdttársával.

Judson-por

l. Robbanó szerek.

Juel

(ejtsd: júl) Niels, van, dán tengernagy, szül. Kopenhágában 1629 máj. 8., megh. 1697 ápr. 8. A tengerészetet Franciaországban és Hollandiában tanulmányozta, majd Ruyter és Tromp holland admirálisok alatt harcolt az angolok ellen. 1656. dán szolgálatba lépett s a svédek elleni hadjáratban kitüntette magát. 1677 jul. 1. fényes győzelmet aratott a svéd flotta fölött.

Jug

a Szukhona 349 km. hosszu mellékfolyója Vologda orosz kormányzóságban, Nikolszk városától kezdve hajózható. Legnagyobb mellékfolyója a Lusza (242 km.).

Jugerum

(lat.), volt római területmérték = 28800 római láb = 2518,88 m2 = 0,438 katasztr. hold. 1 J. = 2 actiquatrati = 8 climati = 288 decempedae quadratae. 200 J. volt egy centuria (50,377 hektár).

Juglans

(növ.), l. Diófa, Juglandaceae, l. Diófafélék. Juglandites Sternb. a. m. ősdiófa.

Jugor-szoros

(Jugorszkij-sar), 47 km. hosszu és 3-16 km. széles tengerszoros a Vaigacs-sziget és a szárazföld közt. Az Északi-jeges-tengert a Kari-tengerrel köti össze.

Jugrok

v. ugrok, korábbi finn néptörzs a Volga mellett, Jugriaban, honnan az u. n. jugor vagy ugor népek (osztjákok, vogulok, magyarok) származnak.

Jugulares

(állat), l. Halak.


Kezdőlap

˙