Kerti testvérek

l. Hortenses.

Kerti vetemények

l. Főzelék.

Keruan

l.Kairuan.

Kerub

(Cherub), a szerafokkal s tronokkal (troni) az angyali kar legfelsőbb képviselői. K.-ok őrizték a paradicsomot, K. űzte ki az első emberpárt bűnbeesése után az édenkertből, a próféták szerint K.-ok hordják isten trónját is. A frigyszekrény tetején s Salamon király templomában K.-ok voltak fölállítva, olyképen, hogy arccal egymás felé fordultak s szárnyaik érintkeztek. Ezekiel próféta látomásai szerint e K.-oknak emberi testök, de négy fejök (ember-, sas-, oroszlán- és bika fejök) volt, kik isten trónját hordták.

Kérulj

Lövéte közelében fekvő primitiv borvizesfürdő, Udvarhely vmegye homoródi j.-ban, szép fenyveserdők közepette.

Kerülék

a. m. ellipszis, l. Kúpszelet.

Kerülékes eszterga

(ovál eszterga), oly eszterga, melyen az orsóra tárgytartónak egy ellipszográf van megerősítve, ugy hogy a tárgy forgás közben nem kört, hanem kerüléket ir le, a kés is tehát a tárgyat megfelelően, kerülékesen megmunkálja.

Kerület

(districtus), az ország területének közigazgatási felosztása. Ilyen volt p. Magyarországnak a főfolyók és azoknak vidéke szerint felosztása Dunáninneni, Dunántuli, Tiszáninneni, Tiszántuli K.-ekre, amely törvénykezési tekintetben a megszüntetett 4 kerületi táblának (eredetileg: Pozsony, Kőszeg, Eperjes, Nagyvárad; később: Eperjes, Kőszeg, Debrecen, Nagyszombat) képezte alapját.

K. (peripheria, sokszögeknél perimeter), síkrészeknek v. más felületrészeknek határát képező vonal, többnyire azonban e vonalak ívhossza. Valamely sokszögnek K.-e az oldalak összegével egyenlő. A kör K.-ét ugy kapjuk, hogy az átmérő hoszát megszorozzuk a p = 3,14... ludolfi számmal.

Kerületen növők

körülnövők, körnövők (növ., Amphybryae), Endlicher növényrendszerében az egysziküek csoportja. Az akkorbeli felfogás szerint olyan növények csoportosítása, melyeknek nemcsak a csúcsa nő, hanem legalább egy ideig a kerülete is gyarapodik.

Kerületi börtönök

a börtönbüntetésre nézve rendeli a magyar btkv 36. §-a, hogy az K.-ben v. az igazságügyminisztérium által e célra kijelölt törvényszéki fogházakban hajtatik végre. Ilyen jelenleg a szegedi kerületi börtön, miután a btkvek életbeléptetésével K.-ké átalakult váci és lipótvári országos fegyintézetek csakhamar eredeti rendeltetésöknek visszaadattak.


Kezdőlap

˙