Kétértelmü

(eszt.), oly módja a kifejezésnek, mely egyaránt jó és rossz, erkölcsös és erkölcstelen értelemben fogható fel; főkép a külső illemet bántó alluziók neveztetnek K.-eknek. A többé-kevésbbé illetlen célzások minden irodalmi korszakban léteztek és néha elmés voltukért el is türték. A második francia császárság vége felé a stilus e faja nagyon elharapózott és még máig is művelik a jobb irodalomban. A francia köztársaság idején a gyakran finom és élces K.-ség helyébe a puszta, nyers naturalizmus lépett, mely cinizmussá és rondasággá fajulván, reakciót szült és a miszticizmusnak és újabb idealizmussnak egyengette az útját. L. még Amfibolia.

Kétéves növény

l. Kétnyaras.

Kétfalkás

(növ.), l. Diadelphia és Himek.

Kétfejü sas

alapjában véve nem más, mint egy közönséges sas, kiterjesztett szárnyak és lábakkal, két, egymástól elforduló fejjel. Előfordul már az ó-asszir és egyiptomi emlékeken is és ezért az a magyarázat, mintha a nyugati és keleti császárságra vonatkoznék, hibás. A XIII. és XIV. sz.-ban merül fel először a címertanban, igy a würzburgi várgrófok és a szavójai grófoknál; 1330. Bajor Lajos egyik érmén már előfordul. A német birodalmi címerben Zsigmond császár óta szerepel. A német-római birodalom császárainak sasa eredetileg egyfejü volt, később a római királyok használták ez utóbbit, ellentétben a császári kétfejü sassal. A római-német szt. birodalmi sas eredetileg korona nélküli volt, fejei körül dicsfénnyel. Koronával csak későbben ábrázolták.

Kétfél

kisközség Temes vmegye vingai j.-ban, (1891) 1815 szerb és német lakossal, gőzmalommal.

Kétféle-gyümölcsü

(növ., planta heterocarpa), az olyan növény, melynek egy tövén vagy egy virágzatából is kétfajta gyümölcs lesz, p. több fészkes növény, p. a Hyprochaeris fészkéből v. a Cardamine Graeca var. heterocarpán.

Kétféle-spórásak

(növ.) a. m. felemás-spórásak (l. o.).

Kétfonalu felfüggesztés

l. Bifilár.

Kétfőbbhimesek

(növ., Didynamia), Linné rendszerében azok a növények (14. sereg), melyeknek a négy himje közül kettő kurtább, kettő pedig hosszabb. Szirmuk rendesen ajakos v. tátogató, l. Himek.

Kétgarasos Ujság

ismeretterjesztő képes hetilap, kiadta és szerkesztette Vas Gereben 1858 okt. 3-tól 1859 jun. 19-ig Pesten; megjelent 4-rét egy íven a szövegbe nyomtatott fametszetekkel. Folytatása volt a Képes Újság.


Kezdőlap

˙