Kétnyaras

kétnyári, helytelenül kétéves növény (planta biennis), az olyan, melynek életfolyása csak két, ritkán három nyáron át tart. A K. gyakran tavaszkor vagy nyáron csirázik, de abban az esztendőben csak tövi levele v. levélrózsája van, magasra nem nő és nem is virágzik. Csak másod, ritkán harmad nyárra indul szárba, ekkor nő meg magasabbra, ekkor virágzik és egyszeri virágzás és magérlelés után elpusztul, többé ki nem hajt. A K. jele [ÁBRA] v. [ÁBRA]. Ilyen a mályva, az ökörfarkkóró, a petrezselyem, sárga répa, káposzta stb. A K. élete gyakran nem tesz ki teljes 24 hónapot. Az ősszi vetés, melynek csiranövénye a hó alatt kitelel, a jövő aratásig egy álló esztendeig sem él, de azért mesterséges K.-nek mondjuk, mert a fejlődése két kalendáriumi esztendőre esik (plantae annuae hiemantes). Ilyen az őszi búza, árpa stb. Ennek a jele [ÁBRA]. Sok K.-nek az ember az első esztendei termékét fogyasztja v. használja el (zeller, káposzta), a magnak valót pedig télen pincében, homokban tartja v. máskép őrzi meg, tavaszra kiülteti és virágzása után a magvát megszedi.

Kétnyári

(növ.), l. Kétnyaras.

Kétnyiretü

az a gyapju, amelyet fél évi növekedés után nyernek. Az igen hosszu gyapjuval biró juhokat ugyanis gyakran évenként kétszer, u. m. április vége felé és szemtemberben nyirják, a rövid gyapjuval birókat azonban évenként csak egyszer, t. i. május-juniusban, s ezt a gyapjut egynyiretünek mondják. Kétszeri nyirás által több gyapjut nyernek, de a nyirási költségek is megkétszereződnek, s a szövőiparban többnyire kevesebbre becsülik a K. gyapjut, mint az egynyiretüt.

Kétnyomásos gazdaság

a gabonagazdaságnak azon neme, melynél a szántóföld két nyomásra v. szakaszra osztva kezeltetik. A K.-nak két alakja különböztetendő meg: 1. a külterjes K., melynél fekete ugar és gabona felváltják egymást, s mely silány talaju, a majortól távol eső földeken nyer alkalmazást, p. olyformán, hogy a szántóföld egyik fele felváltva fekete ugarnak hagyatik, a másik felváltva őszi rozzsal vettetik el és 2. a belterjes K., melynél két különböző gabonanem váltja fel egymást. Ide tartoznak p. a következő vetésforgós szerint kezelt gazdaságok: első évben őszi gabona, második évben tavaszi gabona, vagy 1. őszi búza, 2. tengeri. Ez a rendszer csak ott állhat fenn, hol a szántóföld természetes gazdasága v. bő trágyázása azt lehetővé teszik, ahol továbbá a gazdaság sok réttel és legelővel rendelkezik, de egyoldalusága és bizonytalan jövedelmezősége miatt egyáltalán nem ajánlható, mindazáltal alföldünkön nem éppen ritka. L. még Gabonagazdaság.

Kétnyüstös

vászonszerü alapkötéssel ellátott szövet, l. Alapkötés.

Kétoldalas virág

(növ., részarányos virág, fios monosymmetrus v. zygomorphus), az olyan, melynek virágrészei, kivált a kelyhe meg a szirma, nem mind, hanem inkább páronként egyenlők, v. csakis egy irányban lehet két egyenlő részre osztani. Ellenkezője a csillagszerü virág.

Kétoldalu szerződés

l. Szerződés.

Ketonok

l. Acetonok.

Kétpatások

a. m. kétcsülküek, l. Csülkösek.

Ketrec

szorosabb értelemben kis kerítés vagy kisebb kerített hely, innen rekesz, rácsos készülék, melybe a baromfiakat zárják.


Kezdőlap

˙