Kettős kar

vagy megkettőzése valamely karnak, vagy attól különböző szólamvezetéssel van dolgozva, de ugy, hogy az egyik a másiktól harmoniai állások, fordítások s hangjegyérték tekintetében különbözik, anélkül, hogy ezáltal az összhang módosulna. L. még Énekmű.

Kettős kereszt

jegye a zenében a következő: x. Egy már #-tel fölemelt természetes zöngét K.-tel szokás fölebbíteni s ez esetben az is rag megkettőztetik az elnevezéssel, p. a cis-ből lesz cisis, a disből disis s igy tovább.

Kettős látás

l. Diplopia.

Kettős megadóztatás

esete olyankor áll elő, amikor valamely adórendszerben a különböző fajtáju adók alkalmazása közben egy és ugyanazon adótárgyat két olyan adónem sujt, amelyek közlül helyes adózás mellett csak egyiknek terhét kellene viselnie. A K. a többféle adók rendszerénél szokott előfordulni és rendesen három okból keletkezhetik; vagy az adóigazgatás (l. o.) tévedése folytán rovatik ki a kétféle adótétel, vagy magának az adórendszernek következetlenül és helytelenül megállapított elvei vonják azt maguk után; vagy végre az adóáthárítás (l. o.) útján jő az létre. Korrekciója e szerint szintén háromféle lehet, t. i. vagy abban áll, hogy az adókivetést, illetőleg adóbehajtást kell e tárgyban felvilágosítani; vagy az adórendszer intézkedéseit kell módosítani; vagy végre az adóáttolás ellen kell küzdeni, amely utóbbi törekvés azonban nagyon ritkán sikerül. Mivel a K. az illető adótárgyra és az érdekelt adóalanyra nézve nagy gazdasági kárral jár, de meg szerfelett igazságtalan dolog is: azért az államnak a legnagyobb elővigyázattal kell eljárnia, hogy a K. veszélyeit mennél teljesebben elkerülhesse. Hazánkban a K. az általános jövedelmi pótadó miatt általános teher, melytől azonban a most készülő adóreform mindenesetre meg fogja menteni az országot.

Kettős méhüek

(állat), l. Didelphia.

Kettősmező

(Tyetyis), kisközség Szilágy vármegye zsibói j.-ban, (1891) 1185 oláh lakossal.

Kettős oszlop

a késői renaissanceban jött divatba két oszlopot közvetlenül egymás mellé állítani és e K.-pal az egyszerü oszlopot v. pillért helyettesíteni. Nagyobb pompa kifejtésénél szokták az építőművészek a K.-ot használni, mint p. bejáró kapuk, díszes udvarok, oltárok, stb. díszítésénél.

Kettős öntudat

Valóságos hipnózis a visszaemlékezés teljes hiányával, amnéziával jár, mig a hipnózis alatt az előző hipnózisokra és az éber állapot eseményeire élénk visszaemlékezés mutatkozik; e jelenség a K. (doble conscience).

Kettős őr

két egymás mellé állított őrszem, mely v. díszőrséget képez valamely magasrangu egyéniség szállása előtt, vagy pedig háboruban nagyobb biztosság okáért alkalmaztatik egyes őrszem helyett.

Kettős pát

(ásv.), l. Izlandi pát.


Kezdőlap

˙