Kézi mozsár

apró, ember által hordható mozsár, melyet várharcok alatt a vívóárkokba is lehetett vinni, ahonnan kézi gránátokat vagy gyujtószereket az ellenségre hajítottak.

Kézimunka-iskolák

l. Iparoktatás.

Kézi periratok

(Manualakten), azok, melyeket a per vitelével megbizott ügyvéd, akár mint saját felének, akár mint az ellenfélnek periratait, megőrizni köteles. Ha a birósági iratok valamely véletlen következtében elvesznek, azokat a felek hozzájárultával a K.-ból lehet kiegészíteni. Az ügyvéd köteles a felének ügyeire vonatkozó K. másolatát annak kivánatára és költségére az ügy folyama alatt bármikor kiszolgáltatni, az ügy befejezése v. a képviselet megszünte után pedig azokat eredetben kiadni.

Kézirás

l. Autográfok.

Kézirat

(lat. manuscriptum), igy neveznek minden nyomtatás végett a nyomdába adott dolgot. A K.-nak nem szükséges tehát irottnak lennie. A korábban nyomott példányokból azt, amelyet a nyomdába küldenek újranyomás végett, szintén K.-nak, szorosabb meghatározással nyomtatott K.-nak nevezik. A K. gyanánt nyomtatva jelzés valamely nyomtatott dolgon (p. ajánlóleveleken, szinműveken) azt jelenti, hogy a nyomtatvány nem a nagy közönség számára készült, hanem pusztán csak a kiadó érdekében. E jelzés ez esetben egyszersmind azt is jelenti, hogy a kiadó tulajdonjogát föntartja.

Kézisajtó

l. Könyvnyomtatás.

Kézi szán

v. gyalogszán, az az egy munkás által vonható könnyü, kis szán, melyet a tűzifa közelítésére, állandó szánutakon azonban rendes szállítására is használnak és pedig ugy sík, mint lejtős helyeken is; ez utóbbiakon azonban mindig csak lefelé. Habár még a közelítésnél is többnyire a havas pályát használják fel e célra, mindazonáltal a K.-nak nyári pályán való alkalmazása sem ritka.

Kézi szögmérő

l. Goniometer.

Kézi szövőszék

l. Szövőszék.

Kézi tusa

szálfegyverekkel vívott harc, minőt leginkább a lovasság ellenséggel való összecsapásnál és a gyalogság roham alkalmával akkor vív, ha a csapat a rohamot intézőket nyugodtan bevárja, az utolsó pillanatig lődöz s az életbenmaradók ellen szuronnyal küzd.


Kezdőlap

˙