Kézi vetőgép

l. Vetőgépek.

Kézi zálog

(pignus), a zálogul lekötött dolognak valóságos átadásával jár, ellentéte a jelzálog (l. o.), a csak jogilag zálogul lekötött dolog, mely azonban a tulajdonosnál marad. Ingatlan dolgok csak jelzálogul köthetők le, miután az ősiségi nyiltparancs az ingatlanoknak az osztrák polgári tkv hatályba lépte előtt hazánkban megengedett K.-ul lekötését megszüntette. A hitelező a K.-ból kielégítését rendes birói eljárás útján követelheti. A váltótörvény szerint a váltóbirtokos a K.-ot a váltóeljárás szabályai szerint kielégítésére fordíthatja, de a K.-ul kapott s tőzsdei árfolyammal biró papirokat a helybeli tőzsdén a lejárati napon, ha pedig a lejárat helyén tőzsde nincs, a lejárati napot követő 3. napon a legközelebbi tőzsdén eladhatja, vagy pedig a papirokat a napi árfolyamban követelése erejéig megtarthatja. A kereskedelmi törvény szerint a hitelező magát a K.-ból kielégítheti, anélkül hogy az adós ellen előbb keresetet indítani tartoznék, de csak akkor, ha a K. irásbeli szerződés mellett adatott. A kielégítés ugy történik, hogy a hitelező kérelmére a törvényszék a K. eladatását elrendeli. Ha a felek irásban abban állapodtak meg, hogy a hitelező magát a zálogból birói közbenjárás nélkül kielégítheti: a hitelező a K.-ot nyilvánosan, a piaci v. tőzsdei árfolyammal biró K.-ot hiteles személy által a folyó árban magánúton is eladhatja.

Kézizálog-kölcsönügylet

ezzel iparszerüleg foglalkozni csak iparhatósági engedély mellett szabad. Tűzveszélyes tárgyak, katonai egyenruhák és fegyverek, nyilvános isteni szolgálatra való eszközök, iskolai bizonyítványok, leckekönyvek (indexek), közhivatalnokok fizetési ívei és nyugtái zálogba nem vehetők. A zálogtárgyakról a törvény kellékeinek megfelelő zálogjegy adandó, s azokról külön a törvény által előirt rovatokkal biró könyv is vezetendő. A szedhető díjak legmagasabb összegét a kereskedelmi miniszter határozza meg. A zálogtárgyakat csak a zálogjegy visszaadása és a zálogot terhelő kölcsön s zálogkölcsöndíj lefizetése mellett lehet visszakövetelni és pedig a zálogjegy lejárta előtt bármikor, lejárta után pedig az árverés megkezdéséig. A lejárat után egy hónap alatt ki nem váltott zálog közjegyző v. iparhatósági kiküldött jelenlétében megtartandó árverésen értékesítendő. A befolyt összegből a zálogüzlettulajdonos követelését meghaladó rész az elzálogosítót illeti. K.-ek iparszerü folytatása iparhatósági engedély nélkül mint kihágás 300 frtig terjedhető pénzbüntetéssel, visszaesés esetében azonfelül két hónapig terjedhető elzárással is büntetendő. A törvénynek intézkedései nem terjednek ki a kir. zálogházakra s ezeknek közvetítő intézeteire; azokra az üzletekre, amelyek nyers terményekre, árucsarnokokban v. eladási v. bizományi raktárakban elhelyezett árukra előlegeket adnak, s értékpapirokra való kölcsönügyletekre (1881. évi XIV. t.-c.).

Kézjegy

Az okirat rendszerint csak akkor szolgál bizonyítékul, ha azt a kiállító annak kijelentéseül, hogy az abban foglalt nyilatkozatot valóban tette, sajátkezüleg aláirja. A végett azonban, hogy az okiratok kiállításának előnyeiben a jogi forgalomban azok is részesüljenek, akik irni nem tudnak vagy esetleg nem képesek: meg van engedve, hogy ezek az okirat aláirásának hatályával a más valaki által aláirt nevök mellé sajátkezüleg csupán valamely jegyet irjanak, K.-et tegyenek. Természetes, hogy nemcsak nehezebb a K., mint a névaláirás valódiságának megállapítása, hanem ha a K. valódi is, ilyenkor csekélyebb annak biztosítéka, hogy az, akinek neve alá van irva, az okiratban foglalt nyilatkozatot valóban sajátjának vallotta. Ezért a törvények a csupán K.-gyel ellátott okirat bizonyító erejét egyéb alakiságoktól teszik függővé. Igy megkivánják, hogy aki csupán irni nem tud, K.-ével két tanu jelenlétében lássa el az okiratot; ha pedig sem irni, sem olvasni nem tud, hogy azonfelül a jelenlevő tanuk az okirat tartalmát mind magok ismerjék, mind a kiállítónak az általa ismert nyelven megmagyarázzák és hogy ez történt, az okiraton bizonyítsák. Hasonló óvrendszabályok megtartandók a közokiratok felvételénél. Váltónyilatkozatok, melyek névaláirás helyett K.-gyel eszközöltetnek, váltójogi hatállyal rendszerint nem birnak. De azoknak váltó-nyilatkozata, akik nevöket csak testi fogyatkozás miatt nem irhatják alá, érvényes, ha névaláirás helyett biróilag vagy közjegyzőileg hitelesített K.-gyel eszközöltetik. L. még Autográfok.

Kézjóslás

l. Kiromantia.

Kézmárszky

Tivadar, nőorvos, szül. Szepes-Váralján 1842. A gimnáziumot Lőcsén és Kassán, orvosi tanulmányait a pesti egyetemen végezte, hol 1865. orvosi, a rákövetkező évben sebészdoktori és szülészmesteri diplomáját nyerte el. Miután másfél évet budapesti kórházakban töltött, Schordann-ösztöndíjjal külföldi tanulmányútra indult és két évet (1866-1868) Bécsben, Párisban, Németország, Angolország, Belgium és Franciaország szülészeti intézeteiben töltött. Tanulmányútjáról hazatérve, 1869-72. tanársegéd volt a budapesti egyetem szülészeti és nőgyógyászati klinikáján, 1873. egyetemi magántanárrá, 1874. a szülészet helyettes tanárává, 1876. rendkivüli és 1879. nyilvános rendes tanárrá lett kinevezve. Ugyancsak az országos közegészségügyi tanács is tagjává választotta. A szülészet és nőgyógyászat mai rendszeres tanítása egyetemünkön K.-nak érdeme, ki mint legelső kezdte meg hazánkban a szülészet praktikus tanítását; fáradozásainak köszönhető, hogy sikerült a szülészet és nőgyógyászat sikeres tanításához szükséges helyiségeket és eszközöket kieszközölni; különválasztotta a bábák kiképzését az orvosokétól. Neki köszönhető, hogy orvosaink kiképeztetése e szakmában sokkal sikeresebb, mint bárhol a külföldön. Fősúlyt fektette t. i. mindig a gyakorlati tanításra és mig a külföld legtöbb egyetemén a fiatal orvos csak elméletileg ismeri e fontos szakmát, addig egyetemünkön már tanuló korában alkalma nyilik az orvosnak, hogy kellő felügyelet mellett gyakorlatilag is képezze magát. Magyarország bábaügyét K. olykép restaurálta, hogy e téren is kiálljuk a versenyt a külfölddel, ami pedig első sorban szintén K. tanár érdeme. Számos nagybecsü dolgozatán kivül, melyek nemcsak hazánkban, hanem az egész külföldön mindenütt nagy elismerésben részesültek, felemlítendő szülészeti tankönyve, melyet bábák számára irt, és mellyel a bábák kiképeztetését is nagyban elősegítette. A legtöbb hazai és külföldi tudományos orvostársulat tagjává választotta.

Kézmás

a. m. facsimile (l. o.).

Kézműipar

l. Házi ipar, Ipar és Békéltető bizottságok.

Kézműves-csapatok

némely hadseregben a katonasághoz besorozott mesteremberekből összeállított csapatok, melyeknek legénysége katonai felszereléseket készítő intézetekben kézművesekként alkalmaztatik. Nálunk valószinüleg háboruban népfelkelőkből lesznek K. szervezve.

Kézműves-iskolák

l. Iparoktatás.


Kezdőlap

˙