Kháber

arab eredetü török szó, jelent hirt. Innen a kháberdsi, mely szultáni hirvivőt jelent, és ezeknek főnökük a khábersdi bási, főhirvivő.

Khabir

(arab), igy nevezik a karaván-vezetőt É.-Afrikában; a K. a pusztában főkép a nap és a csillagok állásából tájékozódik.

Khacham

l. Khákám.

Khadidsa

gazdag mekkai nő, ki özvegységre jutván, a 25 éves Mohammedre bizta üzleti ügyeinek, karavánjainak vezetését. Később a 15 évvel fiatalabb ügyvivőjével házasságra lépett és midőn Mohammed mint próféta lépett fel, legerősebb támasza, hive, buzdítója volt. Az e házasságból származott gyermekek zsenge korukban haltak meg; csak Fátimát (l. o.) nevelték fel. K.-t a mohammedánok «az igazhitüek anyjá»-nak (umm al-múminín) nevezik és emlékét nagy kegyelettel tisztelik.

Khadirasara

(növ.), l. Arékapálma.

Khágál

l. Kágál.

Khagán

l. Khán és Khákán.

Khahoon

bengáliai gabonamérték, = 1354,73 kilogramm.

Khaibar

az iszlám keletkezésekor a független arab zsidók vára Hidzsászban, Medinától ÉK-re. Miután az arab zsidók több törzse Mohammed vezérei által megveretett, a környék összes zsidósága kincseivel K.-ban keresett menedéket, melyet Ali hősies ellenállása után ostrommal vett be (628). Ebből a háboruból Mohammed két zsidó nőt hozott magával, Záfiát, az általa meggyilkolt K.-i fejedelem leányát, kit feleségül vett és a szép Cajnábot, kit, mivel mérget kevert számára, kivégeztetett. K. 1874 óta a törököké.

Khaiber

hires, 53 km. hosszu hegyszoros Kabul és a Pendsab közt a Szefid-Koh K-i végében. Az indiai oldalon Dsamrudnál kezdődik és csak e helytől 5 km.-nyire kezd keskenyedni, Ali-Maszdsidnal (22 km.-nyire Dsamrudtól) már csak 10-12 m. magas, néhol 400 m. magas sziklák közt. ali-Maszdsidtól ismét mélyedni kezd és Dhakánál végződik. Dsamrudnál 501, Ali-Maszdsidnál 730, a K.-hábónál 1011 és Dhakánál 421 m. a magassága. A szorosban mindkét oldalon egy-egy patak foly végig. A K. régi idők óta szolgál útul az Iran-fensíkról az Indus völgyébe. Itt vezették át seregeiket Mahmud, Ala-Udin, Baber, Akbar, későbben a persa Nadir, az afghán Achmed stb. Az angol hadak 1839. és 1842. mentek át rajta. Az 1879-iki gandamaki szerződés a K.-szorost az angoloknak engedte át.


Kezdőlap

˙