Kikiricsfélék

(növ., Colchicaceae), Melanthaceae), egyszikü, a liliomfélékkel rokon, mintegy 100 fajt számláló család a mérsékelt és meleg tartományokban. Hagymagumós v. tőkés füvek vagy kórók, a liliomféléktől meg a spárgaféléktől kiváltképen a toktermésnek szétfeslő, nem oldaltörő felnyilására meg a kifelé forduló porfejtő különbözteti meg. Mérges növények csoportja, azért méregliliomnak is nevezik. A mérgező alkaloid leginkább a gyökérben, tőkében, gumóban meg a magban van. A kikiricsen kivül a Veratrum, Sabadilla meg a Tofieldia tartozik ide.

Kikiricsnemüek

(növ. Colchiceae), a kikiricsfélék alcsaládja, a gumós és forrtleplü fajok tartoznak ide.

Kikladok

(Cyclades) a. m. körben fekvő szigetek, szigetcsoport az Egei-tengerben, v. azért viselték ezt a nevet, mert körben feküdtek, vagy mert kört képeztek a szent központ, Delos körül. Ellentétet alkotnak hozzájuk a szporádok (elszórt szigetek). Az ókor 12-t ismert (innen a mai nevök: dodesanisia); ide tartoznak: Andros, Tenos, Mykonos, Delos, Keos, Kythnos, Paros, Naxos, Melos, Ios, Tera, Siphnos.

Kiklikus költők

l. Epikus ciklus.

Kiklopszfal

a pelazg és etruszk építészetnek kezdetben emelt vár- és városfalai, melyek óriási méretü, szabálytalan alaku és minden kötőanyag nélkül összeillesztett kőkockákból állanak (l. Építészet VI. képmelléklet, 1. ábra). A későbbi kor nem tudván magának megmagyarázni, hogy miképen lehetett minden nagyobbszerü emelőgépek nélkül ily nagy köveket elhelyezni, e falakra reáfogta, hogy azokat az óriási erejü mesebeli kiklopszok építették.

Kiklosz

(gör.), l. Ciklus.

Kikompolás

határvonalaknak apró földhalmokkal való kijelölése. Alkalmazást nyer p. földek kiosztásánál, a szántóföldön a trágyakupacok helyének kijelölésénél stb.

Kikosarazás

Francia szokás szerint a vőlegény a menyasszonyi ajándékot jegyessének egy díszített kosárban nyujtja át (corbeille de mariage), melyet az ara a viszony felbomlása esetén visszaküld a vőlegénynek; általánosabb szokás is, hogy a leány elutasító határozatát kosár alakjában juttatja a kérőhez; innen aztán kikosarazni a. m. a kérőt elutasítani.

Kikörzeni

igy mondja a kádár és asztalos azt, ha a hordó fenekének v. kerek asztallapnak megfelelő kört vet a fára, mely célból a körzőt kellően tátogatja.

Kikötés

a hajónak a part mentén vagy annak közelében huzamosabb időre való megállítása. Ez vagy a horgonyok vizbevetése, vagy a hajónak a parthoz való egyszerü megkötése által, vagy mindkét módon együttesen eszközöltetik. - K. a nyomdászatban, valamely kész szedésnek zsinórral való körülkötése abból a célból, hogy az netáni szétesés ellen biztosítva legyen.


Kezdőlap

˙