Kila

l. Kilé.

Kilángítás

v. kilobbanás, lövőfegyvereknek kevés lőporral való megtöltése és elsütése, hogy a nedvesség eltávolíttassék és a cső megmelegíttessék. Katonaságnál most már nem alkalmazzák. - Kilángítás a hordókészítésnél az a művelet, mellyel a sarjazott dongák belsejében lánggal égő forgácstüzet raknak, azzal a dongákat hajlékonyabbá teszik, hogy aztán a hordót megcsigázhassák.

Kilátás szolgalma

(servitus de prospectu v. servitus ne prospectui officiatur), abban áll, hogy a szomszédnak nem szabad a kilátást, melyet házunk- v. telkünkön élvezünk, építmények v. egyéb készületek által tőlünk megvonni. Az ablakjog szolgalma (servitus luminum) csak világosságra és levegőre ad igényt, nem a K.-ra is.

Kilauea

vulkán Havai (l. o.) szigetén.

Kildare

(ejtsd: kilder), 1. grófság Leinster irországi tartományban meath, Dublin, Wicklow, Carlow, Queen és King közt, 1693 km2 területtel, (1891) 70,206 lak., akiknek száma mindig foly, nagyobbára sík felülettel, amely É- és K-felé lejtősödik. DK-i részében a Bog of Allen nevü turfásdombos vidék van, É-on emelkedik a Hill of Allen (206 m.) és ettől D.-re a Dunmody Hills (234 m.). A Barrow, Boyne a Finneryvel és Lerrel még a Liffey öntözik; azonkivül a Királyi- és a Nagy-csatorna mennek át rajta, összekötvén Dublint a Shanonnal. A nedves éghajlatu grófságnak nagyobb része (57%) legelő és csak 29% szántó. Azért az állattenyésztés virágzó; a brit szigetek legjobb szarvasmarháit itt tenyésztik. Az állatállomány: 92,252 szarvasmarha, 117,760 juh, 12,936 sertés és 13,795 ló. Az ipar igen kezdetleges. 14 báróságra van felosztva. Fővárosa Naas. - 2. K., város az ugyanily nevü grófságban, 50 km.-nyire Dublintől, vasút mellett, (1891) 4570 lak., egy székesegyháznak és más egyházi épületnek romjaival; hires lófuttatásokkal. Itt volt a szt. Bridget-kolostor, amelyben 800 éven át szakadatlanul égett a szent lámpa. Környékén nagy kiterjedésü pompás legelők vannak, amelyeket K.-i Curragh néven ismernek.

Kildare

(ejtsd. kilder), a Fitzgerald-család ir grófi címe, melyet először 1316. Fitzgerald János Fitzthomas Offaly hatodik bárója kapott. Egy utód, Gerald Fitzgerald, K. nyolcadik grófja (megh. 1513.), Irországban a király teljes hatalommal felruházott embere volt. IV. Eduárd és III. Rikárd kedvelték s ezért később a yorki ház trónkövetelőit, Simuelt és Warbecket támogatta az első VII. Tudor Henrik ellen. E miatt fogságba jutott, amelyből kiszabadulván, VII. Henrik ismét kinevezte előbbi méltóságára. Fia Gerald Fitzgerald, K. kilencedik grófja, elfoglalta atyja méltóságát és sikerrel harcolt a «vad irek» ellen. Később azonban harcot kellett folytatnia a Butlerekkel, akik szintén jogot formáltak az általa elfoglalt méltóságra. Angol fogságban halt meg 1537. Fia Fitzgerald Tamás, Offaly lord, K. tizedik grófja (szül. 1513.), akihez oly hir jutott, hogy atyját meggyilkolták, fellázadt, de leveretvén, őt nagybátyjával együtt 1537 febr. 3. kivégezték. Csak egy családtagnak, Gerald Fitzgeraldnak, K. tizenegyedik grófjának (szül. 1524.), sikerült megmenekülnie, aki a törökök ellen harcolt s Cosmo de Medici szolgálatába állott. VII. Henrik halála (1547) után visszatért Angliába. Mária angol királynő visszaadta neki atyja méltóságát s vagyona egy részét. Megh. 1585 nov. Fitzgerald Jakab, K. huszadik grófja, 1766-ban Leinster hercege és ir peer lett. E név alatt utódai maig is virágoznak. L. Fitzgerald.

Kilderkin

angol sörmérték = 16 v. 18 gallon.

Kilé

kiló, kilá, kelá, kelé, gabonamérték a Balkán-félszigeten, Kis-Ázsiában, Sziriában és Egyiptomban. A K. Konstantinápolyban 36,0928 lit., Szmirnában másfélszer, Szalonikiban négyszer, Várnában hatszor, Szilisztriában és Ruszcsukban nyolcszor akkora. A 8 (Brailiában azonban 20) bannizás K. = 680 lit., a 20 (Jassyben 22) bannizás moldva kilá = 415 lit. (Jassyban 456 1/2 lit.). A kairói kelé, amely az ottani ardé 1/8-a, = 2 7/8 lit.

Kilehelés

(növ. transpiratio), a növények nedvének kipárolgása. A gyökhaj felszitta viz a gyökér nyomása folytán a szárba, innen az ágakba jut, vagyis a nedv áramlása is a fával együtt elágazik, a levél legfinomabb részecskéiben szétterjed s innen az állatok verejtékéhez hasonló módon vizgőz képében elillan, vagyis az átsajátító levelek a környező lég melege, különösen pedig a napsugarak segítségével a beléjök áramló vizet kipárologtatják. A K. nagysága a levegő nedvességétől, a világosság nagyobb fokától, a melegségtől meg a rengésektől, melyeknek a növény alá van vetve, végre a levéllemez korától és nagyságától is függ. E mozzanatok működése még nincs eléggé felderítve; a tapasztalás azonban azt mutatja, hogy a légszájak éjjel becsukódnak, nappal pedig ki vannak nyitva, ha a légkör tulságosan nem nedves, ha világos és meleg van. Ahol a K. nagy és gyors, p. a forró pusztákon, Alföldünk homokpusztáin vagy a havasokon, ott a levél keskenysége vagy keskeny sallangjai, a szőrtakaró, deres v. viaszbevonat stb. csökkenti a K.-t vagyis a páraveszteséget. L. még Exspiratio.

Kilenc

eggyel kevesebb, mint számrendszerünk alapszáma, vagyis mint tiz. Innen van, hogy ha valamely számot elosztunk 9-cel, akkor ugyanazt a maradékot kapjuk, mintha a jegyek összegét osztjuk el vele. P. 128-at vagy az 1 + 2 + 8 = 11 összeget osztván 9-cel, a maradék egyaránt 2. Hasonló csak a 3-mal való osztásnál következik még be, még pedig ennél is azért, mert 3 a 9-nek osztója. Régebben igen el volt terjedve az összeadás, kivonás vagy szorzás próbájául a kilencek kihányását használni. Az eljárás lényegben abban állott, hogy az illető műveletnél ugy az adott számokat, mint az eredményt elosztották 9-cel, s azután az eredmény maradékát összehasonlították az adott számok maradékainak összegével, különbségével, illetőleg szorzatával. Helyes számításnál az összehasonlítandó két szám vagy teljesen egyenlő, vagy csak oly számmal térhet el egymástól, mely 9-cel osztható. A próba tényleges alkalmazásánál a többjegyü számokat jegyeik összegével pótolják.


Kezdőlap

˙