Kima

kimation (gör.), a görög építészet tagozata, mely valamely más tagnak alátámasztására, hordására szolgál. Háromfélét különböztetünk meg: 1. a dór K.-t, melynek egy teher alatt meghajló levél-profilja van (l. 1. ábra) és mely rendszerint festett levélsorral volt díszítve; 2. a jón K.-t, alul behúzott negyedköralaku profillal és előbb festett levélsorral, később faragott tojássorral díszítve (l. 2. ábra); 3. a leszbiai K.-t, kettős görbületü profil alakjában, levélsorral díszítve (l. 3. ábra.).

[ÁBRA] 1. ábra. Kima.

[ÁBRA] 2. ábra. Kima.

[ÁBRA] 3. ábra. Kima.

Kimagzás

általában a növények kifejlődésének azon időpontja, midőn a virágzat megjelenik, a növény tehát magba megy. Azonkivül a kétnyaras növények, különösen a répaféléknek azon sajátsága, hogy már az első évben magba mennek. Minthogy ezen időelőtti K. káros hatásu, amennyiben a magba ment cukor-, takarmány-, sárgarépa stb. értékét veszti, említett növények termelésénél a K. elhárítására kell törekednünk, ami leginkább azáltal érhető el, hogy vetésre oly magot alkalmazzunk, mely a második évben nyeretett, minthogy időelőtt kimagozott növényektől szedett mag után származó növények az időelőtti K.-ra nagyon hajlandók. Azonban biztos szer a K. elhárítására nem létezik, minthogy a K. kedvezőtlen időjárási viszonyoknak, nevezetesek tartós nyári szárazságnak is lehet következménye.

Kimállás

(bány.). A kőzetben levő némely vegyületek a nedvesség és levegő behatása következtében szétbomlanak és új vegyületeket alkotva a kőzet felületére kiszivárognak. Ha a K. viztartalmát elveszíti, kéreg alakjában vonja be a száraz felületet. L. Elmállás.

Kimaródás

(excoriatio), a bőr legfelületesebb rétegének (a szarurétegnek) körülirt helyen kisebb-nagyobb mértékben való hiánya. K. támadhat külső mekanikus inger, p. horzsolás v. leggyakrabban vakarózás folytán. Támadhat azonban valamely betegség folyamán oly módon, hogy valamely bőrelváltozás felhámfoszlássá alakul át; p. felületes hólyagcsa, melynek alapját és fedő rétegét is a szaruréteg képezi, megrepedhet s ekkor azon helyen felhámfoszlás látszik. A viszketés okozta vakarás alkalmával a körmök behatása folytán lehorzsolódnak a bőr szarurétegének felületes sejtsorai, de néha megesik, hogy a vakarás oly erővel történik, hogy még a szaruréteg alatt levő Malpighi-féle réteg, sőt az irharéteg is vakarási vonal helyén csekély nedv, illetőleg vér kiszivárog, mely pörkké beszáradva, sárgás, illetőleg barnás vonal alakjában felütőbbé teszi a felhámfoszlást. A K. gyógyulása önként bekövetkezik oly módon, hogy a felhámfoszlás alapján levő sejtek szaporodása által a felhámfoszlás által tönkrement sejtek mind lelökődnek s a K. helyén teljesen ép, sima bőrfelület támad.

Kimatia

(ásv.), l.Amfibol.

Kimatolit

(cymatolith), a jodeit-tal hasonló összetételü ásvány Amerikából; nem egyéb, mint a spodumen sugaras, rostos szerkezetü átváltozási terméke.

Kimball

(Kimble), county Texas É.-amerikai államban, 3300 km2 területtel, 2000 lakossal.

Kimberek

l. Cimberek és Teutonok.

Kimberley

(ejtsd: kimberli), 1. Ny.-Ausztrália-gyarmat egyik kerülete a King-sund (Király-öböl) körül; D-i határa még nincs megvonva. A Fitzroy-folyó öntözi, amely a torkolata körül mocsaras. Legnagyobb magasságát az Usborne Rangeban éri el. A Fitzroy és Lennard völgye igen jó legelőül szolgálhat. Az egyedüli nagyobb falu Derby, a Fitzroy torkolatánál. 1879. és 1883. a Forrest testvérek járták be. - 2. K., Ny-i Griqualand és az ugyanily nevü divizió fővárosa a Fokföldön, 30 km.-nyire a Vaal balpartjától, vasút mellett, (1891) 28,718 lak. Az 1872. alapított város gyors fellendülését a mellette fekvő gyémántmezőknek köszönheti, amelyek átlag mintegy 4 millió font sterling értékü gyémántot szolgáltattak. A most már teljesen európai külsejü város azonkivül élénk kereskedést folytat Afrika belső részei felé.

Kimberley

János Wodehouse gróf, angol politikus, szül. 1826 jan. 7. Eton és Oxfordban végezte tanulmányait és azután Aberdeen és Palmerston alatt a politikai pályára lépett, melyen kezdettől fogva a liberális párthoz sorakozott; 1852-56-ig helyettes államtitkár volt a külügyi hivatalban, 1856-58-ig követ Szt. Pétervárott; 1859. újra helyettes államtitkár. 1864. az indiai hivatalban lett helyettes államtitkár, ez év október havában pedig Irország lordlieutenantja. 1866. Viktória királynő grófi rangra emelte. 1868. (dec.) a titkos pecsét őre lett a Gladstone-kabinetben. 1870-1874-ig és 1880-83-ig pedig ugyancsak Gladstone alatt mint a gyarmatok államtitkára működött. 1883. indiai államtitkár lett, mely állást 1886 jaunártól juliusig megtartotta; az 1892 augusztusban alakult Gladstone-kabinetben ugyanezt az állást kapta. Gladstone visszavonulása után (1894 márc. 5.) külügyi államtitkár lett és ebben az állásában a Robes-kabinet lemondásáig (1895 jun. 23.) működött.


Kezdőlap

˙