Kirkby-Kendal

l. Kendal.

Kirkcaldy

(ejtsd. körkalde), város Tife skót grófságban a Firth of Forth Ény-i partján, vasút mellett, (1891) 27,155 lakossal, jelentékeny vászon- és pamutiparral, linoleum- és nemezkészítéssel, fehérítőkkel, agyagiparral és gépgyártással; tengeri fürdőkkel. K. Smith Ádám szülővárosa.

Kirkcudbright

(ejtsd: körkködbrájt v. körkúbre, East-Galloway), 1. grófság Skóciában a Solway Firth, Dumfrics, Ayr és Wigtown közt, 2740 km2 területtel, (1891) 39,979 lak., akiknek száma apad. É-on és Ny-on hegyek takarják, legmagasabbak a Cairnsmuir of Deugh (792 m.) éss Ayr határán a Merrick-hegy (843 m.). Főfolyója a Dee, amely fölveszi a Kent és a Loch Dee meg Loch Ken nevü tavakká szélesedik, az Urr és a Fleet. A kis tavak száma nagy. A Solway Firth nagyobb öblei a Wigtown- és K.-ba. Az éghajlat zord; az É-i rész csaknem lakatlan; a turfa nagy területeket borít. A földnek csak 29%-a áll megművelés alatt. A főfoglalkozás az állattenyésztés (40,737 szarvasmarha, 362,290 juh, 5670 sertés, 5400 ló) és halászat. - 2. K., az ugyanilyen nevü grófság székhelye, a Dee-torkolat belső végében, vasút mellett, (1891) 2530 lak., szép plébánia-templommal; közelében láthatók Dundrennan-apátság romjai, amelyben Stuart Mária a skót földön az utolsó éjjelt töltötte.

Kirke

(lat. Circe), Helios napisten és Perse okeanida leánya, bűbájos asszony, ki Eea szigetére (későbbi monda szerint Cireiumba) ment lakni, hol palotáját szelidített oroszlánok és farkasok őrizték. Nevezetes Odysseussal való találkozása. Későbbi monda szerint Telemachos lett a férje.

Kirkeszion

(lat. Circesium), görög neve Karchemis (l. o.) szir városnak.

Kirkintilloch

(ejtsd: körkintillok), város Dumbarton (ettől 25 km.-nyire) skót grófságban, a forthclydei csatorna és vasút mellett, (1891) 10,312 lak., szénbányákkal, virágzó vas- és kémiai iparral, musszlinkészítéssel.

Kirk-Kilissze

város Drinápoly (ettől 53 km.-nyire) török vilajetben, az Isztrandsa Ny-i lábánál, a Szutru közelében, 12-16,000 lak., akik sok vajat és sajtot szállítanak Konstantinápolyba.

Kirk-vezir

hires török népkönyv, «A negyven vezér» története. Egyike azon számos népkönyveknek, melyek eredetüket az ind irodalomból veszik, és többnyire arab vagy persa fordítás útján jutottak a török irodalomba. Tartalma röviden az, hogy a padisah előtt bevádolja a szultán asszony a mostoha fiát. A padisah halálra is itéli az ártatlan ifjut, de a negyven vezér negyven napon át azáltal, hogy egy-egy történetet mesélnek el a padisahnak, megmentik az ifjut, és a negyven nap leteltével kitünik az ártatlansága. Hasonló tartalmu, keretes elbeszélések nagy számmal vannak a keleti irodalomban.

Kirkwall

(ejtsd. körkval), Orkney skót grófság székhelye, Pomona vagyis Mainland-szigeten, a K.-öböl mellett, (1891) 3926 lak., halászattal és kereskedéssel; szt. Magnusnak 1137. alapított és nomann stilusban épített templomával és a XIII. sz.-beli Orkadi grófok palotájának romjaival. K. az Orkadok egykori fővárosa, több mint egy angol mértföld hosszu utcából áll, amelyben nagy számmal vannak a középkori házak.

Kirman

a. m. Kerman (l. o.).


Kezdőlap

˙