Kontraband

(franc.) a. m. csempészet (l. o.).

Kontradiktorius

(lat.), ellenmondó, két oly itélet K., mely közül az egyik azt igenli, amit a másik tagad. Mindkettő nem lehet téves, az egyik okvetetlenül igaz. Ez az u. n. kizárt harmadik elve (principium exclusi tertii). Két fogalom is lehet K., p. kör - nem kör. (L. még Contradictio.) - K. eljárás, oly peres eljárás, melyben a határozathozatal tárgyalás s a feleknek meghallgatása előzi meg.

Kontrafagot

l. Fagot és Fuvóhangszerek.

Kontrahál

(lat.) a. m. összehúz, megköt, megállapít, különösen szerződést; innen kontrahensek a szerződő felek.

Kontraindikáció

(lat.) a. m. ellenjavallás (l. o.).

Kontrakció

(lat.) a. m. összevonás, összehúzás; valamely test engedékenyebb részeinek összehúzása ellentétben az expanzióval; a nyelvtanban két vagy több hangzónak összevonása, eggyé való olvasztása a hiátus (l. o.) kikerülésére. - Kontrakcionisták, l. Inflacionisták.

Kontraktor

(lat.), újabban egyes iparágakban, p. a konfekcióban oly munkaviszony fejlődött ki, hogy a gyáros sem a munkásokkal, sem a közvetítőkkel nem áll összeköttetésben, hanem egyszerüen egy tőkegazdag egyénnel szerződik, ki vállalkozik a kész munkák szállítására.

Kontraktualisták

(decimalistae, censualistae), igy nevezték 1848 előtt Horvátorságban azokat a nem nemeseket, kik paraszttelkeket birtak s azokért nem úrbéli tartozásokat, hanem katonai szolgálatokat teljesítettek. Országos felkelés (insurrectio) alkalmával banderialisták név alatt részt venni tartoztak. Minthogy a többi úrbéresekről csak a szolgáltatás különös természete által különböztek, s egyebekben az úrbéri rendeleteknek alá vetve voltak, úrbéreseknek tekintendők.

Kontraktura

(lat.), zsugorodása az ízületnek, vagy az izmok és inaknak. Okai előre ment gyuladások, sebesülések s ezek után támadt anyagveszteségek az izmok- és inakban, vagy pedig bénulásnál az egyik oldali izmok erejének tulsúlyra jutása (bénulásos zsugorodás). L. még Ankilozis.

Kontramars

(franc. contre-marche), ezelőtt a csapat felállítási arcának akkénti hátrafelé való fordítása, hogy az új felállításban is a csapatok és ezek osztagai ugyanazon sorrendben álljanak a jobb szárnytól a bal felé, amely sorrendben azelőtt állottak; ezt a mozulatot most már nem alkalmazzák, azelőtt azonban, zavarok kikerülése végett, harctéren csakis K.-sal vetettek hátrafelé arcot akkor, ha az új felállításban harcolni is kellett, mint p. ha a seregrész hátulról támadtatott meg. - A szövőiparban K. váltvajáró szövőszék (l. o.) felszereléssel.


Kezdőlap

˙