Korrumpál

(lat.) a. m. megront, meghamisít, elcsábít, megveszteget; korrumpált, megromlott, romlott, meghamisított; korruptibilis, megrontható, megvesztegethető; korrupció, romlottság, megvesztegetés, erkölcsi romlottság, megvesztegethetőség; korruptiv, megrontó, megfertőztető, megvesztegető; korruptor, vesztegető, csábító.

Korsak

(állat, Canis corsak), l. Róka.

Korsó

a nagyobb tartályul, a kisebb töltő- és ivóedényül szolgál, alakja vagy henger, vagy csonka kúp, vagy öblös hasu, nyaka szűkebb a hasánál és rendesen hengeralaku, s ezáltal különbözik a tölcséralaku szájjal biró kannától; egy füle van. A K. készül agyagból, fából, üvegből, különféle fémből. A K. régi idó óta egyik legháládatosabb tárgya a német és angol agyagiparnak.

Korsócskafű

(növ.), l. Békakorsó.

Korsör

város Seeland dán szigeten, 30 km.-nyire Sorötől a Nagy-Belt egyik kis öblénél, vasút mellett, (1890) 4685 lak., halászattal, sertés-, marha- és halkivitellel. A Kiel-K-i gőzhajóvonal egyik végpontja.

Korstatisztika

l. Népesség.

Korszak

az emberiség vagy egyes nemzetek történetének egy-egy magában egészet tevő része. L. Egyetemes történelem korszakai.

Korszellem

amaz eszmék foglalatja, melyek valamely korszakban mint az emberek közös meggyőződése az egyesek gondolkodásának mintegy alapját, többnyire tudattalan alapján képezik. Nehéz meghatározni, jellemezni, éppen mert mint az emberek gondolkodásának tudattalan közös alapja, iránya, ösztönzője a tudatos fölfogás alól könnyen kisiklik. L. Néplélek, Nemzeti szellem.

Koszerü

(eszt.), a szépmű tárgyaira és előadásmódjára vonatkozik. Némelyek a K.-t el sem akarják fogadni esztetikai követelménynek. De a modern műgyakorlat csakis ebben az irányban működik, a korfestést egyik legnagyobb céljának és feladatának nézi. A modern műgyakorlat nemcsak fantáziabeli, hanem valódi kulturképeket akar teremteni. A korszerüségnek egyik árnyalat a korhűség, melyre ma nagyobb súlyt fektetnek, mint valaha, ugy a festészetben, mint a szinpadi előadásban. A korhűség csak kelléke a szép műnek, de mai nap alig nélkülözhető.

Korszun

orosz város, l. Karszun.


Kezdőlap

˙