Kosszovo

vilajet Törökország belsejében, Bolgárország, Szerbia, Bosznia, Albánia, Janina és Szaloniki között, körülbelül 1 millió lakossal, Prizren, Üszküb, Jeni-Bazar és Dibre szandsákságokra oszlik. Fővárosa Prizren. Nevét a Kosszovo-síkságról (l. Rigómező) kapta.

Kosszovo polje

l. Rigómező.

Kosszovo-ünnep

Az első rigómezei ütközet, melyben 1389 jun. 27. a középkori szerb birodalom a törökök által megsemmisíttetett, ötszázados emlékére a szerbek 1889 jun. Krusevácban, Szerbiában gyászünnepet rendeztek és emlékoszlopot is állítottak fel. Maga a Rigómező török földön fekszik, azért nem lehetett az ünnepet ott rendezni. A magyarországi és boszniai szerbeknek el volt tiltva az ünnepen való részvétel, nehogy az egész pánszerb jelleget nyerjen.

Kostajnica

város, l. Kosztajnica.

Kostaki

román államférfi, l. Epurean.

Kóstáltatni

A «csöndes» v. máskép «ferbli»-nek nevezett kártyajátéknál szokásos kifejezés, mely az osztónak azon jogát illeti, hogy a játszmában résztvevőknek kiosztott két utolsó kártyalapokat külön meghatározott díj mellett adhatja le.

Kostel.

növénynevek után Kosteletzky Vince Ferenc, Prágában az orvosi botanika tanára nevének rövidítése. Művei: Clavis analytica in floram Bohemiae phanerogamicam (Prága 1825); Allgemeine medizinisch-pharmazeutische Flora (u. o. 1831-36, 6 köt.).

Kostelj

község Horvát-Szlavonországban, Varasd vmegye pregradai j.-ban, (1891) 1333 horvát lakossal. Felette van a Kosztel-hegység (l. o.).

Kostély

1. Kis-K., kisközség Krassó-Szörény vmegye lugosi j.-ban, (1891) 296 oláh lak., vasúti megállóval. 1849 aug. 15. heves csata volt itt a magyarok és az egyesült osztrák és oroszok közt, mely küzdelemben az előbbiek a tulnyomó erő elől visszavonulni kényszerültek. K.-tól indul ki azon 10 km. hosszu tápcsatorna, mely a Temest a Bégával összekapcsolja. Ezen csatorna II. József alatt 1786. lépíttetett s az elágazásnál levő zsilip kezelhetése végett telepíttetett ott K. község. - 2. Nagy-K., kisközség u. o., (1891) 1189 oláh lak., vasúti megálló.

Kosten

az ugyanily nevü járás székhelye Posen porosz kerületben, az Obra és vasút mellett, (1890) 4701 lak., vasöntéssel, cukor- és szivarkészítéssel; őrültek házával.


Kezdőlap

˙