Körfolyam

l. Hőelmélet.

Körforgó-gép

l. Gyorssajtó.

Körfutás

tornagyakorlat, a futásnak egy neme, amely abból áll, hogy a futó sor egyenes irányát elhagyva, vezetője irányítása szerint csigavonalat alkot s ebből ismét egyenes vonalba fejlődik ki. A K.-nál a kör épségének megőrzése végett különös figyelem fordítandó arra, hogy minden egyes tagja a furó sornak a kör minden egyes szakaszát teljesen átfussa.

Körfürész

l. Fürész.

Körgallér

nyakpajzs, fémből készült félholdalaku gallér, az országos címerrel, vagy más egyébbel díszítve, mely némely hadseregben még jelenleg is, mint a hajdan viselt vértezés utolsó maradványa, a tisztek szolgálati jelvényét képezi. - K. a botanikában, l. Goodeniaceae.

Körgyám

l. Község.

Körhajó

(ném. Kreisschiff; oroszul Popovka), Popov orosz tengernagy tervei szerint - a tengerpart megvédésének céljaira - mint mozgó erőd épített vértezett, lapos fenekü hajó, mely alakra nézve körhöz hasonlít. Tüzérségi felszerelése két nehéz kaliberü Obuchov-ágyu.A hajónak összesen 8 gépe van, melyek mindegyike egy propellert forgat (l. az ábrát). Menetsebessége óránkint 6-8 csomó. Az oroszok összesen két ilyen hajót építtettek, de miután egy hajóhoz fűzött kivánalmaknak meg nem felelt, több nem építtetett, s a meglevő két hajót is kitörülték a hadihajók lajstromából.

[ÁBRA] Körhajó.

Körhenger

l. Henger.

Körhinta

l. Függőszerek és Kollázás.

Kőrigó

(Monticola saxatilis Cab.), az éneklő verébalkatuak, az árcsőrü rigófélék családjába tartozó madárfaj. A him feje és torka hamu-kék, a nősténynél és a fiataloknál a hát szürkésbarna, világosabb vagy sötétebb foltokkal, a torok pedig fehér. Különben a fark rozsdaszinü, a szárny sötétbarna, világosabb szegéllyel. Az evezőtollak közül az első a szárnyfedő tollakig ér, a 2-ik pedig a 4-iknél hosszabb. Hossza 23, szárnyhossza 13, farkhossza 7 cm. Hazája Közép- és D.-Európa. Vándormadár. Magyarország sziklás, hegyes vidékein elég gyakori. Földön fészkel.


Kezdőlap

˙