Kőrösi püspökség

a legkisebb s egyedüli gör. szertartásu katolikus püspökség Horvát-Szlavonországban. A zágrábi érseki tartományhoz tartozik. Három alesperességre van felosztva. Plébániáinak száma mindössze 24. Hive van 22,000; felszentelt papja 25 körül. A kőrösi püspök joghatósága alá a horvát-szlavonországi és bács-bodrogvármegyei görög katolikusok tartoznak. A csekélyszámu hivek főleg Zágráb, Szerém és Bács-Bodrog vmegyékben laknak. Az egyházmegye védőszentjei: Aranyszáju szt. János és nagy szt. Vazul.

Kőrösi Uri

János, l. Uri.

Kőrös-Ladány

nagyközség Békés vármegye szeghalmi j.-ban, (1891) 1160 házzal és 7122 magyar lakossal, vasúti állomással, posta- és táviróhivatallal és postatatakarékpénztárral, két gőzmalommal, urasági kastéllyal.

Kőrösmező

(Jászinya), nagyközség Máramaros vmegye tiszavölgyi j.-ban, (1891) 1664 házzal és 7620 lakossal (közte 781 magyar, 1271 német, 5552 rutén; hitfelekezet szerint 908 róm. kat., 5504 gör. kat., 1193 izr.), posta- és táviróhivatallal és postatakarékpénztárral; kor. erdészeti hivatallal. Óriási határát (45,453 ha.) magas helységek és rengeteg erdők borítják, melyek sok fát és gubacsot szolgáltatnak. A lakosok nagy juhtenyésztést és sajtkészítést űznek. K. közelében a Laszescsina völgyben petroleumforrások vannak.

Kőröspatak

kisközség Háromszék vármegye sepsi j.-ban, (1891) 1247 magyar lakossal, postahivatallal és postatakarékpénztárral.

Kőröspataki

János, XVII. sz.-beli versszerző, mezőcsávási pap, ki 1655. megénekelte II. Rákóczi György győzelmét Lupuj vajda felett: Lupuj vajdáról való ének (Lőcse 1655) és A havasalföldi harcról való historia (1686.) Műve jelentékenyen kiválik a korabeli históriás költemények közül, kivált előadásának itt-ott balladai erejével és jó verselésével. (V. ö. Beöthy, Irodalomtört. I.)

Körtespóra

(növ.), l. Apiosporium.

Körtike

(növ.), l. Pirola és Télizöl.

Körting

Gusztáv, német filologus, szül. Drezdában 1845 jun. 25. 1867 óta a münsteri akadémián a román és angol filologia tanára. Főművei: Französische Grammatik für Gymnasien (Lipcse 1872); Französisches Übungsbuch für Gymnasien (u. o. 1874-75); Geschichte d. Litteratur Italiens im Zeitalter der Renaissance; Petrarcas Leben u. Werke (u. o. 1878); Boccaccios Leben u. Werke (u. o. 1880); Encyklopädie u. Methodologie der romanischen Philologie (u. o. 1884). Francia nyelvtanát fordította Gerevics Gusztáv (Budapest 1875); Francia gyakorlókönyv, fordította u. a. (u. o. 1875). - Öccse Henrik, a lipcsei egyetem magántanára, szül. 1859 márc. 15., megh. Lipcsében 1890 julius 19. Főműve: Geschichte des französischen Romans im 17. Jahrhundert (Lipcse 1885-87, 2 köt.).

Körtöltés

Még a legtökéletesebben készült s látszólag teljes biztosságot nyujtó védőtöltések is ki annak ama veszedelemnek téve, hogy előre nem látható okok következtébn az árviz elszakítja, áthágja v. megkerüli őket. Hogy ilyen esetleg az ártéren fekvő városok és községek belsőségei s az itt felhalmozott vagyon és főleg a lakosság élete az elpusztulástól meg legyenek mentve, szükséges azokat még egy második védőtöltéssel is körülvenni, mely a nem folyó mellett fekvő községeknél egy önmagába visszatérő vonalat képezvén (az esetleg létező és a védővonalba befoglalt árvizmentes magaslatokat nem számítva) K. nevet kapott; noha alakja sohasem szabályos kör, hanem szabálytalan sokszög. A vizjogi törvény a K.-n belül fekvő területek és az ezeken levő épületek tulajdonosait az ármentesítési költségektől fölmenti ugyan, ez azonban csak látszólagos fölmentés: mert e helyett a K. tulajdonosait kötelezi eme költségekhez való hozzájárulásra, akik természetesen a K.-en belül eső fekvőségek és ingatlanok tulajdonosai is.


Kezdőlap

˙