Körtvefája

(Körtvélyfa, Kurtifaje), kisközség Maros-Torda vármegye régeni alsó j.-ban, (1891) 1079 magyar és oláh lakossal; vasúti megálló.

Körtvélyes

1. K. (Hrussovo, Peer), kisközség Máramaros vármegye szigeti j.-ban, (1891) 1307 rutén lakossal. - 2. Alsó-K., kisközség Zemplén vármegye nagymihályi j.-ban, (1891) 1042 tót lak. - 3. Ér-K. (l. o.). - 4. Kis-K. (Zahling), kisközség Vas vármegye szent-gotthárdi járásában, (1891) 1001 német lakossal.

Körtvélyesi apátság

Máramaros vármegyében Hosszumező mellett állott. Alapították Balk és Drág (a bélteki Drágfyak őse) 1390 körül szent Mihály főangyal tiszteletére. 1391. a konstantinápolyi patriárka közvetetlen joghatósága és védelme alá vette s a Máramaros, Szatmár, Szilágy vármegyékben lakó görög keletieket ez apátság alá rendelte. 1494. a jászvásári (jassy) érseket ismerte el egyházi fejéül, de hosszas huzavona után 1556. mégis csak a munkácsi püspök hatalma alá került. 1658 körül pusztult el. V. ö. Magyar Sion 1888. 336-53, 508-525.

Körtvélyfa

(növ.), l. Körtefa.

Körtvélytó

Csongrád vármegyében a Gyümölcsény-erdő közelében feküdt. Zalán legyőzetése után a Névtelen jegyző szerint Árpád itt 34 napon át tanácskozott a nemzettel s a hozott törvényekről a tanácskozás helyét Szernek nevezték el. A Kalán-nemzetség utóbb monostort építetett e helyre. K. az oklevelekben 1509. még mint halastó, 1571. mint falu s 1668. mint pusztva van említve. Az 1450-1488 közt szerepelt Körtvélyes falu, ugyane néven most puszta, Hódmező-Vásárhelytől Ny-ra, a Tisza jobbpartján.

Kőruta

(növ., Asplenium Ruta muraria L.), harasztfaj, lombja szárnyaltan összetett, alsóbb levélkéje 1-2-szer szárnyalt, sallangja ékformán rombos vagy fordított tojásdad. Európában és Ázsiában sziklarepedésekben, régi kőfalon gyakori. Füve a vénushaj helyett herba rutae murariae vagy herba adianthi albi néven officinális; l. Bodorka.

Körutazási jegy

a vasutak az utazó közönség kényelme, saját kezelésük könnyítése, de főleg az utazási kedvnek olcsóbb utazhatás által való fejlesztése végett különböző kedvezményes jegyeket hoztak forgalomba. Igy olcsóbb a jegy ára némely irányban, hogyha menet és jövetre egyszerre váltjuk a jegyet; a német vasút-egylethez tartozó vasutak u. n. kombinált jegyfüzeteket adnak el; végre az európai vasutak nagy részén K.-ekkel lehet utazni. Ennek elve, hogy az utas egy már megtett útvonal másodszori használata nélkül tér vissza arra az állomásra, honnan elindult. E jegyek 30-40%-kal olcsóbbak a rendes, egyenként váltott jegyek áránál. Érvényességük rendszerint. ha az út a 2000 km.-t meghaladja 60 nap, ennél rövidebb útra 45 nap, a jegyek füzetben adatnak át s rajtuk van a használatukat szabályozó útbaigazítás. L. Cook.

Körülfogni

a katonaságnál, l. Bekerítés.

Körülirás

(periphrasis), stilisztikai alakzat, az a kifejezésmód, miőn a fogalmat nem közvetlen nevén nevezzük, hanem közvetve, sajátos ismertető jelei, tulajonságai, részei felsorolásával; ilyen K. p. Magyarország helyett: a négy folyó és a hármas bérc hona.

Körüllakók

l. Ellenlábasok.


Kezdőlap

˙