Köszöntés

a katonaságnál valahányszor alattas találkozik fölebbvalóval, köteles annak a szabályzatokban megállapított módon köszönteni s ugyan valamennyi európai hadseregben, ez a legtöbb viszonyban nem a föveg levételével, hanem az egyik kéznek a föveghez való felemelésével történik. Seregünkben a gyakorlati szabályzat 158. pontja határozza meg a K. módját.

Köszörü-kő

részint igen finom szemü homokkő, részint quarcot tartalmazó agyagpala. L. Fenőkő.

Köszörülés

l. Fenőkő és Fényezés.

Köszörüs

l. Késes.

Kösztendil

város Bulgáriában, l. Küsztendil.

Köszü

a. m. satu (l. ö.).

Köszvény

(gör. podagra; lat. arthritis urica, vera, deformans, guttosa), már a legrégebbi orvosok által is ösmert betegség, melynek előidéző oka a szervezetnek oly működési hibája, amelynek folytán a szervezet tulságosan bő és húsfélében dús táplálék mellett a fehérje szétbontását és kihasználását nem képes kellőleg eszközölni s ezért egy nem teljes elégési terméke az albuminnak, a húgysav tulságosan felszaporodik benne. A K. első jelenségei többnyire a 30-40-es években szoktak mutatkozni, néha ugyan fiatalabb egyéneknél, sőt gyermekeknél is észleltettek, máskor ellenben az öregebb korban tört ki a bántalom. E bántalom tulajdonképen csak a gazdag emberek kiváltsága, akik bő táplálkozás mellett testi fáradalmaktól ment életet élveztek; az ellentétek azonban itt is előfordulnak: a legszegényebb néposztálynak is megvan a maga K.-e, igaz, hogy némileg más alakban, de nem kevesebb fájdalmakkal s még több nyomorusággal. Az alsóbb néposztályok K.-e (arthritis pauperum) részint a rossz táplálkozástól, gyakrabban azonban bizonyos mérgektől s első sorban az ólomtól függ, mig az alkoholnak e bántalomra ugy látszik nincs nagyon sok befolyása, igy látjuk, hogy Orosz- és Svédországban, Norvégiában, dacára a köznép elterjedt iszákosságának s a klima zordon voltának, ritka a szegények K.-e. A K. leginkább a férfiakat bántja, első megjelenése többnyire hirtelen beálló roham alakjában támad, bár gyakran mutatkoznak már előre némely zavarok, erős elhízás, nehéz lélegzés, szivdobogás, szédülés, vértolulás a fejbe stb., amidőn egyszerre, többnyire a tavaszi vagy őszi hónapokban, éjjel heves fájdalom keletkezik az egyik láb öregujjában s a legkínzóbb fúró, szorító, hasogató gyötrelmekkel reggelig sem hagyja nyugodni áldozatát. Napközben a fájdalmak enyhülnek, de az éjjel folyamán újra kitör a szenvedés s igy ismétlődik ez 6-7 éjjelen át. Ezen rohamok néha más ízületekben támadnak s a régi orvosok a különböző ízületekben beálló fájdalmakra különböző neveket alkottak: a térd-K. gonagra, a váll-K. omogra, a kézen chiragra stb. (l. Izületi betegségek). A K. gyógyításánál első sorban a megóvás bir fontossággal. Ez főleg olyankor tartandó szem előtt, amidőn családi hajlandóság mutatható ki; de akkor is helyén van, ha egy roham a K.-es hajlandóságot (diatézist) elárulta. A megóvásra főleg rendszeres testi gyakorlatok s egyszerü táplálkozás fontosak. A rohamnak gyógyítása inkább csak csillapító s a régi jelszó: «vatta és idő» még ma is fennáll. A K.-rohamok után visszamaradó ízületduzzanatok, továbbá a K.-es diatézis ellen egyes húgysavoldó szerek, litiumsók, jód, valamint a konyhasós ásványvizek s meleg fürdők kitünő hatásuak. V. ö. Bosányi Béla, A K., különös tekintettel a gyógykezelésre és életmódra (Budapest 1894).

Köszvényes-Remete

nagyközség Maros-Torda vmegye nyárádszeredai j.-ban, (1891) 1820 magyar lakossal. Kiterjedt havasain Orbán Balázs szerint 5 régi vár maradványai találhatók.

Köszvényfű

a Balatonnál ma a Potentilla argentea; állítólag nagyon hathatós orvosság; l. még Infű és Aranka.

Köszvénymenta

(növ.), l. Csombor.


Kezdőlap

˙