Követségi tanácsos

(Legationsrat). Követ mellett alkalmazott magasabb rangu hivatalnok címe. A K.-nál kisebb rangu a követségi titkár.

Kövezés

(lapidatio), ölés kődobásokkal; a rómaiaknál, a zsidóknál s más népeknél a halálbüntetésnek egyik nemét képezte.

Kövezet

városokban és községekben a közutak, utcák és terek felületére szilárdan és műszabályosan berakott kőburkolat. A K. arra szolgál, hogy az utak télen, nyáron, száraz és esős időben egyaránt használhatók legyenek, ugy a gyalogjárók, valamint a kocsik számára is; hogy pedig ezen cél elérhető legyen, a K.-nek olyan módon kell előállítva lenni, hogy egyes darabjaiban közönséges használat mellett meg ne inogjon, azonkivül pedig az őstalajba le ne sülyedjen; az előbbi célt pontos munkával mindig el lehet érni, análkül, hogy több költséggel járna; az utóbbi azonban az őstalaj minőségétől s a forgalom nagyságától függvén, a K. sülyedésének meggátlására külön gondos munkát és külön költséget okoz, mert p. laza homokba vagy iszapos talajba a K.-et csak ugy lehet lerakni, ha előbb kellő alap készíttetik tűzkőből, kavicsból, betonból vagy téglából. K.-nek nevezzük továbbá az egyes lakó és összejöveteli helyiségek talajának kőburkolatát is, legyen az akár darabkövekből, akár egyéb műkő-anyagból, betonból, mozaikból, granittóból előállítva. Ez utóbbiakhoz tartoznak azon műkő- és cementkövezetek is, amelyek konyhák, fürdőszobák stb. és egyéb nedvességnek kitett helyiségek talajának burkolására használtatnak. Nálunk K.-ül a gránit, a quarctrachit és a keramit, mint elsőrendü, a többi trachitok mint másodrendü anyagok használtatnak; kitünő minőségü még a szienit is, de ezt már évek óta nem bányásszák. A gránitok közül nálunk a mauthauseni, neuhausi és schirdingi gránitok vannak elterjedve, a kavicsos trachitok közül a kissebesi, amely után közvetlenül a tokaji trachit következik. A másodrendü kövezésekhez használt trachtifajok legtöbbnyire a Visegrád és Szob körüli hegységekben termeltetnek. L. még Utak.

Kövidinka

(ném. Steinschiller), a délmagyarországi szőllőkben nagyon elterjedt szőllőfajta, melynek piros és fehér változata van. Főleg az előbbit nagyon kedvelik, mert bőven terem és igen tartós bort ád.

Kövi körte

(növ.), l. Fanyarka.

Kövi málna

(növ.), a Vacinium vitis Idaea L. népies neve; l. Fenyvesbogyó.

Kövi rózsa

a Balatonnál kűrózsa, a. m. kőrózsa (növ.), Sempervivumok meddő levélrózsája, mely leginkább sziklahasadékban, sőt száraz helyen a földön kivül is sokáig eltengődik; l. Fülfű.

Kövülés

l. Kövület.

Kövületek

(Fossilia, Petrefactum), a geologiában és paleontologiában mindazon állati és növényi maradványok vagy azok nyomai, amelyek a Föld mostani korát megelőző korszakokban éltek, elhaltuk után pedig a Föld rétegeibe ülepedtek és igy megmaradtak az utókor számára. Ezek vannak összességükben hivatva arra, hogy az elmult geologiai korszakok állat- és növényvilágáról képet nyujtsanak. A kövület fogalmával nem függ mindig össze a kövesedés fogalma is. Mert mig egyrészt vannak olyan K., amelyeknél a kövesedésnek semmi nyoma sincs, mint p. a Szibériában jég közé fagyott mammut és rinoceros, amelynek a húsa, bőre és szőrzete teljesen ép állapotban van meg, vagy a borostyánkőben levő ép megtartásu bogarak; addig viszont vannak olyan mészréteggel bevont falevelek, ágak és csontok, amelyek nem K., mivel nem a mostani geologiai kort megelőző korszakból valók. Az elmult geologiai korszakok állat- és növényvilága kevés kivétellel (mint a szibériai mammut és rinoceros és a borostyánkőbe zárt bogarak) csak részben maradtak meg az utókor számára; t. i. azok a részei, amelyek kemények, mig a lágy részek legtöbbnyire elpusztultak. Az állatoknak rendesen csak a keményebb részei maradtak meg, igy a gerinceseknek a fogai és csigolyái, ritkábban a többi csontjai, bőrpáncélja v. pikkelye és a hallókövek (otholitok); a rákoknak és tüskebőrüeknek a külső vázuk; a fejlábuaknál (cephalopoda), karlábuaknál (brachyopoda), puhányoknál (mollusca) és a foraminiferáknál a ház; a radiolariák belső váza; a korallok és bryozoák meszes házai, telepei, mig azon állatok, amelyeknek kemény részük nincs, nyomtalanul eltüntek. A növények néha megkövesülnek meszes vagy kovasavas viz behatása alatt (faopál, mésztufa), máskor átszenesülnek (szén, lignit); a diatomáknak belső kovapáncélkái, a mészalgáknak pedig a kiválasztott mészrészei maradnak meg. Legtöbbnyire azonban magának a növénynek az anyaga elpusztul, hanem a körülzáró agyagban vagy homokkőben megmarad a lenyomata. Az állati eredetü kövületnél is, mint p. a csigáknál, előfordul az, hogy maga a ház utólag feloldódik és teljesen eltünik, mig ellenben a körülvevő megkeményedett anyagban megmarad a külső alakja, benyomata, p. sok mészkő v. homokkőben; ezt nevezzük benyomatnak, a csiga v. kagyló belsejét kitöltő megkeményedett anyagot pedig kőbélnek v. kőmagnak. Kövületnek nevezzük még az olyan nyomokat is, amelyek valamely állattól erednek, a nélkül azonban, hogy az állatot magát meg lehetne ott találni, igy állati lábnyomokat találni egyes homokkőben, amelyek akkor keletkeztek, mikor még a mostani homokkő lágy iszap volt. A kövesedés főbb módjai: 1. az elszenesülés, ez leginkább növényeknél fordul elő, amikor vagy részben vagy egészben átszenesedik; állatnál ez ritkán fordul elő (rovarnál a borostyánban); 2. az anyagot mész- v. kovasav-tartalmu folyadék járja át és az kövesíti meg, vagy 3. az állati eredetü maradék anyaga kilúgozódik és más anyag pótolja, p. a meszet kovasav v. vasas anyag helyettesíti.

Kövülettan

a kövületekkel foglalkozó tudomány, a. m. az őslénytan v. paleontologia.


Kezdőlap

˙