Közegészségügyi statisztika

l. Statisztika.

Közegészségügyi tanács

l. Igazságügyi orvosi tanács.

Közelítő tört

l. Lánctört.

Közellátás

l. Miopia.

 

 

X. KÖTET vége

 

 


Kezdőlap

˙ A PALLAS NAGY LEXIKONA

 

A PALLAS NAGY LEXIKONA

 

XI. KÖTET

 

Közép - Magyal

 

 

 

 

Közép...

kezdésü magyar helyneveket lásd a főszó alatt.

Közép-Amerika

l. Amerika.

Középarányos

l. Középérték.

Középerdő

oly erdőalak, melynél a szálerdőt a sarjerdővel egyazon területen egyesítjük s együttesen kezeljük. A szálerdő fái alkotják a főfát, a sarjerdőé pedig az aljfát. A K. alakja a fő- és aljfa különböző egyesítése szerint különböző. Megkülönböztetjük: 1. A normális K.-t, melynél a fő- és aljfa egyenlő mértékben van képviselve. Kivánatos, hogy a főfák gyérlombozatu fénytkivánó fanemekből álljanak. 2. Szálerdőszerü K.-t, melynél a főfák tulsúlyban vannak az aljfák felett, hogy nagyobb mennyiségü s értékü műfa legyen termelhető. 3. Sarjerdőszerü K.-t, amelynél az aljfa van tulsúlyban a főfa felett. Hazánk K,-inek jellege jobbára ilyen.

Középérték

Hogy ha valamely változó mennyiség mérőszámát több esetben megészleltük, a mérőszám megészlelt értékeinek K.-e v. átlagos értéke alatt értjük a hányadost, mely előáll, hogy ha a nyert értékek összegét elosztjuk az észlelési esetek számával. Ily értelemben beszélünk p. valamely hely havi/vagy évi középhőmérsékletéről. Ha valamely állandó mennyiség mérőszámát észlelések segítségével akarjuk meghatározni, az észlelésnél elkövetett hibák miatt különböző, akár egyidejüleg is elvégzett észlelések a mérőszám különböző értékeire fognak vezetni; a mérőszám leginkább valószinü értékét szolgáltatja a fennebb jellemzett eljárással kiszámított K.

Tiszta matematikai vizsgálatokban a K.-ek különböző fajai fordulnak elő. Több szám aritmetikai K.-én v. aritmetikai középarányosán értjük a hányadost, mely előáll, hogy ha a számok összegét elosztjuk a számok számával. P. a és b aritmetikai középarányosa (a + b)/2. Több pozitiv szám geometriai K.-e v. középarányosa a számok szorzatából vont n-dik gyök pozitiv értéke, hogy a n a számok számát jelenti. Igy p. a és b geometriai középarányosa négyzetgyök ab. A geometriában két egyenes vonaldarab geometriai középarányosán értjük azt a vonaldarabot, melynek mérőszáma a két vonaldarab mérőszámának geometriai középarányosa. E köz az adott közökből geometriai szerkesztés, azaz körző és vonalzó segítségével állítható elő és e körülmények igen sok szerkesztési feladatban vesszük hasznát. Több szám harmonikus K.-én vagy középarányosán értjük azt a számot, melynek reciprok értéke az adott számok reciprok értékeinek aritmetikai középarányosa. P. a és b harmonikus középarányosa 2ab/(a+b). Hogy ha a és b pozitiv számok, K.-eik is mind pozitiv számok lesznek, amelyek között a legnagyobb az aritmetikai és a legkisebb a harmonikus K.

Középes

kisközség Bihar vármegye margitai j.-ban (1891) 1029 oláh, tót, német és magyar lakossal. Hozzá tartozik Feketeerdő (l. o.) üveggyártelepen.


Kezdőlap

˙